Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Изявление на Златна зора срещу Фейсбук

10 Ноември 2012 / 11:11:36  GRReporter
1161 прочитания

В специално изявление Златна зора обвинява социалната мрежа Фейсбук, че е свалила профилите на депутатите от партията. В него още се казва, че ръководството на мрежата в последно време предприема яростни атаки срещу потребителите-националисти, предприемайки различни тактики – блокиране на профилите,  както и периодично безпричинно изчезване на профили на привърженици на националистите. Администрацията на Фейсбук е премахнала  всички профили на депутатите и на десетки привърженици на Златна зора, осъществявайки по този начин „безпричинна цензура”, подчертават от партията.  В изявлението се казва още, че този факт, съчетан със светкавичния възход на Народното националистическо движение в гръцкото общество, доказва, че тази електронна цензура в никакъв случай не е случайна,  но и тази атака срещу Златна зора ще е напразна.

Междувременно в дискусия в парламента депутатът Андонис Грегос поиска от заместник-министъра на образованието Теодорос Папатеодору „съживяване на националния мироглед в училищата”. Като причина за искането си депутатът от Златна зора изтъкна обвиненията на ученици и родители срещу учители за антигръцка пропаганда, особено в чувствителни райони като Тракия. Според Грегос, министерството трябва да напомни на директорите на училищата в Тракия, която е заплашена от турската пропаганда,  какъв е техният дълг. Освен това той подчерта, че от Златна зора ще посещават училищата и може да покрият разходите за закупуване на знамена.

 

От своя страна Теодорос Папатеодору заяви,че училищата не са места за посещение, а за обучение, и който и да иска да ги посети, може да го направи само след съответното разрешение, независимо дали става въпрос за „институционално посещение”, както твърдят от Златна зора, или за нещо друго, защото такива са изискванията на закона. На твърдението на депутатите от Златна зора, че освен политици те са и родители, заместник -министърът отговори, че в качеството си на такива те участват в родителски съвети и настоятелства и трябва да осигурят образователния процес и демократичното функциониране на училищата.  Малко преди това Андонис Грегос заяви, че ролята на учениците и учителите в училищата трябва да се опира, освен на образованието, и на триптиха на гръцките идеали „родина, религия, семейство”.

 

Що се отнася до искането за съживяване на националния мироглед, Папатеодору отговори, че образователният процес се осъществява под абсолютния контрол на министерството, което означава, че всичко, което се преподава в училищата е на базата на аналитични програми, одобрени от министерството, изцяло в духа на гръцкото образование, а преподавателите прилагат тези програми по всеки предмет. Което прави въпросът на депутата неразбираем и неоснователен.

 

Категории: Златна зора Илиас Кацидиарис пропаганда училища Фейсбук
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus