Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

JP Morgan: Купувайте луксозни имоти с кредити от гръцки банки. Драхмата идва

17 Януари 2012 / 13:01:07  GRReporter
1940 прочитания

Купувайте имоти в Гърция съветва JP Morgan своите клиенти, защото драхмата не е далеч. Според инвестиционната банка излизането на Гърция от еврозоната е сигурно и недвижимите имоти закупени с кредити от местни банки ще донесат двойна печалба на включилите се навреме в играта. От една страна се наблюдава сериозен срив в цените на скъпите недвижими имоти, което е добра инвестиционна възможност само по себе си. От друга страна, ако външните инвеститори вземат заем от гръцка банка и не използват други източници на средства, прехвърлянето към драхмата ще девалвира гръцката валута и ще улесни изплащането на кредита. По този начин инвеститорът ще има добър имот в средиземноморската страна с цена по-ниска от пазарната.

Настоящото предложение е направено въз основа на окончателния фалит на Гърция, като логично разрешение на днешната дългова криза, която само се задълбочава вместо да се решава. Тя няма да може да издържи на натиска на еврозоната и ще се върне към драхмата, която ще бъде значително обезценена в сравнение с еврото. С този сценарий на купувачите ще са в състояние да изплатят кретитите взети от местни банки на половината или по-малко. В момента могат да се намерят луксозни вили и летни къщи на значително по-ниски цени в сравнение с нивата от 2008. Ако преди три години една луксозна вила е струвала два милиона евро, то днес може да се намери на пазара за 1,3 милиона евро. Колкото по-скъп е имотът, толкова по-насметка е да се закупи с комбинацията на JP Morgan в периода преди окончателния финансов колапс, коментират специалисти.

Представената инвестиционна възможност може да изглежда като манна небесна на банкерите и финансовите специалисти, но реално залага, че катастрофата за гръцката икономика е неизбежна. Планът на JP Morgan предполага гарантирано, че банкрутът на Гърция няма да се размине, въпреки помощта на Европа и Международния валутен фонд. На такова мнение са и много други големи инвестиционни фондове. Според телевизия Стар, която се позовава на доклад на голям инвестиционен фонд, ако драхмата се върне тя ще е значително обезценена в сравнение със стойностите си от периода преди влизането на Гърция в еврозоната. Ако през 2001 едно евро се е заменяло за 340,75 драхми, то днес котировката ще е едно евро за 1530 драхми.

Предвижданията за развитието на гръцката икономика и отвътре също не са розови. Президентът на Гръцко-американската търговска камара Янис Граматидис е сериозно обезпокоен от макроикономическите данни за 2011 и отбелязва, че липсата на ефективни мерки за преструктуриране на публичния сектор може да струва скъпо на бъдещето на страната. Камара предвижда, че 2011 ще завърши с по-лоши данни от официално обявените, като Граматидис посочва, че рецесията ще достигне 6,1% от БВП, вместо правителствено обявените 5,4%. Дефицитът ще се озове на същите нива както в края на 2010 от 10,5% от БВП, въпреки намаляването на заплатите и рекордно високите данъци, а безработицата за миналата година ще надскочи 17%.

„Тези цифри показват, че наистина се провалихме в приемането и прилагането на всички мерки, които трябваше да подобрят състоянието на страната. Доказват освен това, че безцелното повишаване на данъците и атаката срещу заплатите и пенсиите е погрешна политика и държавната система не може да преодолее себе си, за да намали публичните разходи”, коментира икономическата ситуация на Гърция Граматидис в отворено обръщение към медиите . Той смята, че в така описаната картина няма място за оптимизъм и държавата е попаднала в капана собствената си порочна политическа система, която ще доведе до окончателния й финансов срив.

Обратно на народната поговорка „покрай сухото гори и мокрото”, притесненията от срив на еврото е подействал позитивно на българския пазар на недвижими имоти. В края на 2011 са сключени около една трета повече сделки в сравнение със същия период през изминалата година. Това показва анализът на компанията за недвижими имоти „Адрес“, обявен в понеделник. Към края на годината агенцията е отбелязала ръст в продажбите от почти 30% със среден спад на цените на недвижимите имоти от 7%. „Ценовите  нива през 2011  почти  замръзнаха, като за някои имоти регистрирахме умерен  спад, а при по-качествените имоти дори лек ръст”,  казва Георги Павлов, който е изпълнителен директор на „Адрес“. Според него опасенията от срив на еврото са довели до растящ брой сделки през последното тримесечие на годината, защото хората в България вярват, че могат да си защитят парите от обезценяване или загуба като инвестират в недвижима собственост. 

Категории: ИкономикаКомпании недвижими имоти JP Morgan
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus