Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Как първата лозаро-винарска кооперация на Балканите устоява на последиците от двете балкански войни

09 Септември 2014 / 07:09:29  GRReporter
921 прочитания

Полина Спартянова
    След като България понася неимоверни загуби по време на двете балкански войни, страната се изправя пред множество социално-икомически проблеми. Първата национална катастрофа в новата история на България става факт, след като страната губи 65 000 души във войната, а над 100 000 са ранени. Българската икономика губи близо два милиарда лева заради военните действия, а страната успява да разшири територията си с едва 17 %, докато Сърбия разширява своята с 85 %, а Гърция – със 100 %.
    "Условията от Букурещкия договор, с който се прекратява военният конфликт на Балканите, са трагични за България, защото слагат край на усилията на поколения българи за освобождение и национално обединение - от една страна. От друга - мирът е единственият начин за спирането на Междусъюзническата война, която България губи", отбелязва историкът Веселин Янчев. След подписването на мирния договор едно от малкото населени места в страната, което намира решение за излизане от кризисната ситуация, е селото Сухиндол. Още през 1909 в него се създава първата лозаро-винарска кооперация на Балканския полуостров, която по време на военните действия не спира своята дейност, а я развива. По този начин малкото село и неговата околност успяват не само да преодолеят икономическите затруднения от двете последователни войни, но и да развият своята лозарска дейност.
    Според Марин Ковачев и Боян Байчев и тяхната съвместна книга „Път през годините” „благоприятната почва от будно население с традиции в образованието и културата и със своите интелектуални лидери” са от изключително значение за учредяването на сухиндолската лозарска кооперация „Гъмза”. Идеята за създаването й възниква в един от будните родолюбци от този край по това време - Марко Вачков и неговото желание да се противопостави на големите винени търговци, които са изкупували на безценица продукта на сухиндолския лозар. Той успява да събере най-прогресивните и ентусиазирани лозари в селото и получава подкрепа от тях за създаването на съвместна лозарска кооперация. Това е първата лозаро-винарска кооперация на Балканите и  функционира и до ден днешен.
    В началото дейността на новоучредената „Гъмза” е анемична и в нея взимат участие само 40 души, а оборотният капитал е едва 10 000 лева. Но с годините дейността й се разширява, като се инвестира в построяването на общи резервоари за вино с все по-голям капацитет и казани за производство на ракия. Получените преди първата Балканска война 75 000 литра вино носят популярност на кооперацията и въпреки последвалата мобилизация на част от трудещите се в нея, през следващата година членският й състав нараства на 200 души, а производството й достига 250 000 литра.
    Причината е, че много семейства остават без стопаните си по време на войната и се решават да се включат в лозарската кооперация, за да могат да изхранват домочадието си в трудните следвоенни години. В последствие все повече производители-лозари от Сухиндол и околността му се групират около идеята на кооперация „Гъмза” и успяват да превъзмогнат икономическите последици от последвалите Междусъюзническа и Първа световна война. В кооперацията се допуска и участието на овдовелите през войните жени, въпреки че по това време те не разполагат със законно установени права в държавата. Благодарение на добрата организация и коопериране между различните участници в предприятието „Гъмза”, село Сухиндол успява да се разрасне през 30-те години на XX век и дори по време на Втората световна война поддържа стабилен икономически растеж.
    През 1952 избата, активите и лозята на кооперацията „Гъмза” са национализирани. През следващите десетилетия са инвестирани нови средства в технологично обновление, създаване на нови сортове лозя и развиване на пазарна политика за продуктите на лозарската кооперация в източна Европа. През 1992  винарната е приватизирана и до ден днешен продължава дейността си като независима частна компания на пазара. В наши дни кооперацията „Гъмза” е водещо име в българската винопроизводителна индустрия, като за изминалата година заема трето място по винопроизводство и продажби в България.

 

Категории: Сухиндол Гъмза винаро-лозарски комплекс сортове грозде лозя Балкански войни национализация приватизация
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus