Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Как ще функционира организацията «Инвестирайте в Гърция»

25 Март 2012 / 10:03:24  GRReporter
885 прочитания

След гласуването на съответния закона от сега нататък организацията "Инвестирайте в Гърция" ще действа като „услуга на едно гише” (one-stop shop) в рамките на Процедурата за лицензирано насърчаване на инвестициите. Тя ще приема нареждания от инвеститори, и ще извършва всички предвидени от закона действия за приключване на процедурите по издаване на необходимите разрешителни или предоставянето на други лицензи, необходими за започване реализирането на инвестициите в размер на над два милиона (2 000 000) евро, които спадат към категория Α на чл. 1, ал. 1 на З. 4014/2011 (Α' 209). За тази цел тя ще получава досието на инвестиционния проект, ще се грижи за попълването на необходимите документи от страна на инвеститора, и ще ги изпраща на съответните компетентни органи, които ще са длъжни да пристъпят към бързото изпълнение на необходимите действия.

Тези институции ще са длъжни също така да предоставят всеки месец на фирмата писмена информация за етапа, на който се намират съответните процедури, както  и причините за закъснението или невъзможността за издаване на разрешителните или лицензите.

В проектозакона се определя ясно, че компетентните служби и организации на държавата и по-широкия публичен сектор, са длъжни да предоставят с абсолютно предимство на "Инвестирайте в Гърция" АД всяка необходима информация, данни и улеснения за реализиране на нейната цел в рамките на настоящия закон.

Промени в Националната стратегическа референтна рамка

Проектозаконът съдържа промени във функционирането на програмите по НСРР, според които за пръв път се дава възможност за предварително плащане в размер на 10% на изпълнителя на всеки проект от 3-и и 4-и програмен период. Също за пръв път се дава възможност за отпускане на стипендии на завършили средно образование, с използване на средства от структурните фондове.

Закон за развитието

В друга разпоредба на закона се дава удължаване с една година на срока за реализиране на инвестиционните планове, които се подчиняват на разпоредбите на З.2601/1998 (Α-81) и 3299/2004. Въпросното удължаване се дава извън това, което е предвидено в чл. 18, ал. 5, З. 4013/2011, който важи и за инвестиционните проекти по З.2601/1998.

Инвестиционни проекти за производство на електрически ток от слънчева енергия, подадени до 29-1-2010 в министерството на развитието, и приключили преди публикуването на настоящия закон, се разглеждат съгласно разпоредбите на З. 3299/2004. Реализирането на инвестиционните проекти се доказва с прилагане на протокол за свързване с Националната електрическа компания.

С решение на министъра на развитието се определя единна повишена стойност на инвестиционните проекти за производство на електрически ток от слънчева енергия при започването и приключването им, като критериите са периодът за реализация, номиналната им мощност, видът на оборудването, както и допълнителните им характеристики.

За преразглеждане на инвестиционните проекти се изисква подаване на съответно заявление от страна на заинтересованите в рамките на три месеца от момента на влизане в сила на настоящия закон.

Проучване на древни паметници

В законопроекта са се погрижили и за ускоряването на археологическите проучвания, които предхождат началото на реализирането на всеки проект.

По този въпрос законът предвижда, че изпълнителят на проекта е длъжен да определи представител, който трябва да се намира в постоянна връзка със Службата за координация и наблюдение на археологически дейности в рамките на големите проекти, към министерството на културата, за решаването на въпроси от всякакъв тип, които възникват във връзка с опазването на древните паметници и археологическите проучвания, изисквани при изпълняването на Големи частни проекти съгласно съществуващото законодателство.

За наблюдаването и извършването на археологическите дейности, както и на дейности, свързани с опазването и показването на археологическите находки, открити в процеса на реализиране на Големи частни проекти, се изготвя образец на меморандум за разбирателство и сътрудничество.

 

 

Категории: организация Инвестирайте в Гърция инвестиционни проекти разрешителни
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus