Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Как ще работят кипърските банки във вторник

23 Март 2013 / 16:03:59  GRReporter
1329 прочитания

Кипър се връща с много години назад след гласуването от Парламента на закони, които разрешават ограничения в движението на капиталите. Новият режим напомня онзи от преди десетилетия. С новите закони управителят на централната банка на Кипър придобива свръх власт, с помощта на която ще контролира движението на капителите в кипърската банкова система. Целта се да се попречи на очакваните големи изтичания, които ще започнат с отварянето на кипърските банки след налагането на орязването на влоговете. Според определени информации със сигурност ще бъде наложен дневен таван на тегленията – 10 000 евро, а ако е необходимо централният банкер ще може да превръща влоговете в срочни, така че да се предотврати изтичане на пари. Успоредно с това ще има възможност да удължава срока на срочните влогове, така че вложителят да не може да изтегли парите си.

Всички мерки

Мерките, които централната банка на Кипър може да предприеме с едно обикновено решение са следните:

  1. Ограничения в тегленето в брой
  2. Забрана на предсрочното закриване на срочни влогове
  3. Задължително предоговаряне на датата изтичане на срочните влогове
  4. Забрана или ограничаване на откриването на нови сметки
  5. Превръщане на текущи влогове в срочни
  6. Забрана или ограничаване на сделки, които не са в брой
  7. Ограничаване в използването на дебитни и кредитни карти
  8. Забрана или ограничаване на осребряването на чекове
  9. Ограничаване на междубанковите сделки или на вътрешно банковите сделки
  10. Ограничаване на частните сделки с кредитните институции
  11. Ограничаване на движението на капитали и плащания
  12. Всякакви други ограничителни мерки, които министърът или управителят на централната банка сметнат за необходими заради обществения ред или обществената сигурност

Следващото действие на кипърската драма ще се играе в Брюксел. В неделя се очаква Еврогрупата да  добри решение , което при всички случаи ще включва и орязване на влоговете. Целта е да бъдат събрани общо 5,8 милиарда евро чрез преструктуриране на банковата система. Кипърският парламент вече гласува в петък за преструктуриране  на Банка Лаики, решение, което се очаква да осигури 2,6 милиарда долара. То ще се постигне с пренасянето на всички негарантирани влогове, тоест на сумите, надвишаващи 100 000 евро в „лоша” банка, която се създава и ще бъде ликвидирана.

Тези вложители ще бъдат обезщетени и се оценява, че на един следващ етап ще ограничат загубата си, тоест орязването, с 50%, тъй като засега всички суми, надвишаващи 100 000 евро са замразени. От друга страна няма да бъдат пипани влоговете на вложителите в Банка Лаики, които са до 100 000 евро, които се пренасят в нова „здрава” банка, която се създава.

Трите сценария

След осигуряването на 2,6 милиарда евро в Банка Лаики, кипърското правителство в сътрудничество с тройката трябва да събере остатъка от 3,2 милиарда евро, така че общо да достигне сумата 5,8 милиарда евро. Тези капитали, според кипърските медии могат да дойдат от:

1. Налагането на данък от 25% върху негарантирани  влогове в Банката на Кипър, тоест с орязване на влоговете в банката, които надвишават 100 000 евро.

2. Налагане на по-нисък от 25% данък на по-малките влогове в банката, и от налагане на по-малко орязване на негарантирани влогове в останалите банки

3. Налагането на по-малък общ данък на всички негарантирани влогове, които се намират в кипърските банки  

                          

Категории: Кипър преструктуриране на банковата система Банка на Кипър Банка Лаики орязване на влоговете
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus