Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Как спестяваме пари по време на криза?

30 Март 2013 / 18:03:54  GRReporter
3337 прочитания

Изобщо не може да става въпрос за увеличаването на доходите през този период. По-скоро може да стане обратното. Времето налага да сме изобретателни, креативни и икономични, за можем да се справим с трудните времена.

Как обаче да го направим с основна заплата, която все повече намалява?  Ето няколко идеи за това :

1.Цигарите, големият копнеж

Ако сте от „нещастниците”, които пушат и не могат да спрат, трябва да полагате още-по големи старания за икономии. Една алтернатива (преди да спрете да пушите) е да изберете естествен тютюн, който е по-евтин и няма толкова химикали като онзи, който се продава . Помислете си, че за тютюна, който купувате харчите по около 12 евро на седмица (3 цигари дневно са около 18 грама тютюн), което означава, че на месец харчите около 50 евро, ако сметнем филтрите и хартията. Ако все пак предпочитате готовите цигари, ще трябва да го преосмислите.

2. Греховната компания на кафето

Кафето е характерен навик, с който гърците няма да се разделят. От друга страна обаче дори и средно по 1,5 евро  на ден за кафе в офиса са доста пари само за една седмица (7,5 евро при петдневна работна седмица). Следователно, дошло е времето сами да си го правим. Например, един пакет разтворимо кафе струва средно 5-6 евро (за 200 грама) , което означава, че ако си го правим сами, ще можем да пием няколко работни седмици за същата сума. Ако финансите ви са в много лошо състояние, можете да пиете чай. Заместете кафето в офиса с един термос чай и ще усетите ефекта върху джоба си.

3. Осведомяване за новините от мрежата

Един от най-големите приноси на новите технологии е информирането от интернет. С едно кликване можем да се осведомим за всички събития и новини в целия свят. Ако искате да научите нещо за кино, театър, музика, здраве, винаги можете да посетите сайта www.clickatlife.gr . Абсолютно безплатно!

 4. Храната- най-големия враг на джоба

Големи щети на седмичния бюджет нанасят супермаркетите. Решението е просто да следвате следните стъпки: 1. Никога не ходете да пазарувате ако сте гладни. Ще похарчите поне 30 евро за излишни храни- колбаси, шоколади и други подобни. 2. Никога не вземайте децата със себе си. Възможно ли е те да не поискат всичко? И понеже не можете да им отказвате поне 5 евро ще похарчите за глупости. 3. Следвайте винаги, ама винаги, списъка на покупките си. Така ще избегнете покупката на нещата, които сте пожелали като сте ги видели. 4. Купете сезонни плодове и зеленчуци. По-евтини са, пресни и икономични. Изобщо не можем да говорим тук за доставка. И за да сте сигурни, че няма да се обадите, за да поръчате храна веднага, щом се върнете уморени от работа, просто изхвърлете всички менюта , които ви оставят на вратата.

5. Забравете месото

Вместо да пълните фризера си с месо, предпочетете някой път по-евтината им алтернатива – варивата, които, съчетани със зърнени храни, ви снабдяват с висока доза протеини. Варивата са богати на растителни фибри, а съчетани с ориз ще ви дадат необходимите хранителни съставки, така че да забравите за малко месото и да намалите разходите си в супермаркета средно с 5 евро на седмица.

6. Кредитни карти? Не!

Ако си спомняте златните времена, когато всички носеха по 5-6 кредитни картни (ей така, за кеф) дошло е времето да се върнете в днешния ден. Най-добре е да ги заключите в шкафа на историята, до грамофонните плочи. Ако сте от онези, които още плащат  за старото прахосничество, оставете картите вкъщи, за да не се изкушавате отново. Опитвайте се да ги изплатите, използвайки метода на доживотното търпение. Ако сте от късметлиите, отървали се от пластмасовите пари – анулирайте картите, докато можете.

7. Изгодни оферти на мобилни телефони... тичайте

Фирмите за мобилна телефония искат вие да сте следващият им клиент. Опитът е добър, но тъй като живеем в епохата на свободния пазар и конкурентността, използвайте по възможно най-добрия начин офертите им..

8. Марки, марки, марки

Онези, които си спомнят 90-те години , трудно могат да си представят хора, които да НЕ носят някоя от марковите дрехи хилядите фирми на пазара. Модата тогава стана институция и младите поколения се научиха да се обличат от главата до краката по последна дума на модата. До тук. Скъпите дрехи, обувки, аксесоари са хубави, но в период на криза нека сме разумни.

Категории: Криза икономии пари пестене
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus