Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Какво очакват чуждестранните инвеститори от новото гръцко правителство

12 Октомври 2009 / 09:10:28  GRReporter
1460 прочитания

Чуждестранните инвеститори биха били снизходителни към новото гръцко правителство, но само да края на 2009 година. След това ще очакват решителни реформи, твърди в днешния си брой вестник "Вима". Инвеститорите гледат много положително на резултатите от изборите на 4 октомври, които обещават политическа стабилност от гледна точка и на избора на президент на страната, който трябва да се проведе през март 2010. Те смятат, че подобряването на икономическия климат  в световен мащаб, както и голямото мнозинство, на което се радва правителството на ПАСОК дават възможност за бързи реформи, които да изведат Гърция от първата рецесия след 1992 година.
    Три са мерките, които световните банки очакват от Атина:
- представянето на балансиран бюджет, който да възвърне доверието на световните пазари в перспективите за гръцката икономика;
- Георгиос Папаконстантину, който е вторият най-добър избор за финансов министър след заместник-директора на Европейската централна банка Лукас Пападимос ще трябва да даде убедителни отговори за политиката в областта на доходите;
- в дългосрочен план трябва да се вземат трудни решения за строга дисциплина по отношение бюджетните разходи, а също и за фискалната тежест на застаряването на населението в страната, за да се държат обществените финанси в здрав контрол.
    Инвеститорите все пак подчертават, че факторите, които водеха до големия ръст на гръцкия БВП вече са изчерпани, Европейската комисия е все по-малко снизходителна, а цената на възстановяването на гръцката икономика при всички положения е по-малка от цената на сриването й. При всички положения съюзник на реформите ще е подобреният икономически климат в световен мащаб, който бе много подценен от предишното правителство. Нов климат има и на Атинската борса, където две големи банки Пиреос и Алфабанк, а може би и Eurobank се очаква да увеличат капиталите си.
    Инвеститорите очакват с интерес две събития - преговорите с Европейската комисия за отсрочване във времето на срока за намаляване на бююджетния дефицит и вероятните промени в ръководството на големите държавни предприятия, които съставляват 14 на сто от акциите, които се търгуват на Атинската борса.
    Междувременно инвестиционната банка Merrill Lynch определи Националната банка на Гърция и Eurobank като най-добрите банки, които наблюдава в Гърция. Първата заради най-добрите й краткосрочни перспективи, а втората заради най-добрата възможност за растеж, която предлага.

Категории: чуждестранни инвеститори борса банкиИкономикаКомпании
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus