Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Какво се променя при любимите ни питиета през 2013?

02 Февруари 2013 / 14:02:50  GRReporter
2279 прочитания

Безалкохолни коктейли и връщането към най-класическите навици? Защо не? Тенденциите при коктейлите през 2013 се различават от онези през миналата година и си заслужава за се запознаем с тях.

Връщане към познатото, намаляване на консумацията на алкохол и постоянни места за добро питие и хладен коктейл. Списъкът  с новите тенденции при питиетата не съдържа много изненади, обаче е много интересен. Нека да видим някои от тях- както ги представя Food&Wine.

Сервиране

Бъдете готови за връщането на всички онези спомагателни „инструменти” за сервирането на питиетата- стъклените съдове за лед, съдове в японски стил за мерене на дозите, странни лъжички. Всичко онова, което беше фетиш при сервирането преди доста години се връща динамично, за да ни впечатли.

Завръщането на Дайкири


2013 се очаква да бъде годината на завръщането на коктейла  дайкири, тъй като ромът излиза на сцената. Това е едно  изключително просто и особено вкусно питие, за което са необходими само три съставки: ром, лимонов сок, обикновен захарен сироп и студена чаша за мартини.

Безалкохолни коктейли

Още една тенденция, която ще се развие през 2013 е търсенето на питиета с ниско (или никакво) съдържание на алкохол. Предпочитанията и вкусовете се различават във времето и клиентите предпочитат напитки с  ниско съдържание за алкохол, с по-горчив или тръпчив вкус.

Прозрачен лед

Чистотата на леда, а не толкова формата му, ще е онова, което ще определя качеството на добрите барове по света. Следователно, натрошеният лед може да не направи добро впечатление, сигурно е обаче, че едно чисто и прозрачно кубче лед на върха на питието ви повече си заслужава.

В баровете начело излизат... шеф-готвачите


Пропастта между кухнята и баровете се запълва и шефовете започват да създават съставки, които ще се използват в коктейлите. Не се учудвайте ако видите да се използват пипер, туршия, мед или лимон в някой коктейл. Това ще е, защото шефът е имал ... вдъхновение.

Питие... за закуска

Ако трябва да пиете едно питие по време на брънча, има различни начини да изберете подходящото. Можете да изберете нещо обичайно, но изтъркано като Μimosa или Bellini (със шампанско). Можете също за предпочете една Bloody Mary (с водка и доматен сок)- за по-сериозните случаи. Съществува разбира се и класическата текила.

Класиката: бренди и коняк

Конякът и брендито са върховете при питиетата и си остават винаги класически и вечни. Пият се бавно, добре е да не се прекалява, особено от онези, които не са привикнали. Идеални са през зимата заради топлината, която даряват. Не се колебайте да потънете в сладкото опиянение, което ви предлагат.

Питиета... от чешмата

Много класически питиета ще започнат да се сервират „от чешмата” както се случва днес с бирата. Да не ви изглежда странно ако скоро видите и конякът да тече от някоя канелка, а не от традиционните луксозни бутилки.

Ограничаване на производството на „домашни” напитки

Онези, които успяха- успяха. Домашното производство на алкохолни напитки намалява чувствително. И това е може би положителна тенденция, тъй като този вид изкушения често са опасни.

 

Категории: питиета коктейли дайкири коняк бренди
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus