Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Канада застрашава гръцката фета

05 Септември 2013 / 12:09:06  GRReporter
1336 прочитания

Гърция може и да е спечелила съдебната битка за закрила на наименованието „фета” на европейско ниво, всичко обаче сочи, че ще я загуби на международно ниво, като има опасност да бъде заобиколено съответното решение на Европейския съд и на вътрешния пазар на Европейския съюз.

Това е изводът, който се налага след вчерашната дискусия, проведена при закрити врата по време на заседанието на Европейската комисия с оглед на предстоящите преговори между Европейския съюз и Канада за сключване на договор за създаване на зона за свободна търговия.

Един от най-сериозните проблеми с Канада е закрилата на наименованието за произход и географското указание на определени продукти, сред които различни видове сирена, като гръцката фета, италианското синьо сирене горгонзола и френското мюнстер. Канадците произвеждат тези сирена, предимно фета, като използват наименованията, които са защитени на европейско ниво. При това предупреждават, че не смятат да престанат.

Евентуално втвърдяване на позицията на Европейския съюз и настояване за защита на тези продукти и на международно ниво, се сблъсква обаче и с противоречивите интереси вътре в Съюза между страните-членки. Например индустриалните държави от Севера искат да направят отстъпки на канадците по отношение на наименованията в географската област, за да получат на свой ред отстъпки при услугите и стоките, които ги интересуват.

Еврокомисарят, отговарящ за тези въпроси, белгиецът Карел де Хухт, който ще ръководи делегацията на Европейския съюз при преговорите със САЩ и Канада, изглежда подкрепя позицията на тези страни.

На вчерашното заседание еврокомисарят от Гърция Мария Даманаки защити тезата, че европейската делегация трябва да настоява за постигането на споразумение, което няма да пречи на съществуващите производители в Канада да продължат да използват наименованието, използвано досега за сирената им, но ще забранява навлизането на пазара на нови продукти с тези наименования. Позицията на Мария Даманаки бе подкрепена от италианския заместник-председател на Еврокомисията Антонио Таяни, и от френския комисар Мишел Барние.

Въпреки това Карел де Хухт първо посочи колко важно е да се постигне споразумение с Канада, а впоследствие спомена, че не е склонен да постави и други въпроси на масата за преговори, като се спря специално на твърдата позиция на канадците главно по темата „фета”.

В крайна сметка комисарите постигнаха консенсус, който обаче не се смята за удовлетворителен за Гърция. Делегацията на Европейския съюз ще поиска от Канада производителите й да не посочват върху опаковките на произвежданите сирена наименованието „гръцка фета”, позволявайки им обаче да използват думата „фета”.

Явно е, че това ще създаде голям проблем, тъй като днес, въз основа на решението на Европейския съд никоя друга страна-членка освен Гърция не може да използва наименованието „фета”, а само наименованието „бяло сирене”.

Ако споразумението с Канада бъде финализирано, от една страна производителите й ще могат да изнасят сирена с наименованието „фета” в Европейския съюз, а от друга страна, и това е най-голямата опасност, някои трети страни, големи производители на сирене „фета”, като Турция например, биха могли да се позоват на прецедента с Канада и да поискат подобно отношение в договорите, които са подписали или ще подпишат в бъдеще с Европейския съюз. Също така, едно такова развитие на нещата би могло да „отвори апетита” на партньори като Франция, Дания, Германия и Холандия, които произвеждат сирене „фета”, да се опитат да заобиколят решението на Европейския съд.

 

 

Категории: фета защитено наименование Европейска комисия Канада
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus