Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Канадска реклама за бира буди патриотичен порив в гръцка актриса

25 Април 2012 / 16:04:41  GRReporter
2121 прочитания

През целия вчерашен ден едно видео обикаляше от офис в офис, от профил в профил в социалните медии. Други гърци го получиха по електронната поща със зглавието „Едно добре направено и вълнуващо видео обикаля интернет от няколко часа”.

Става дума за кратък клип с участието на гръцката актриса Катерина Муцацу, която от няколко години живее в голямата страна отвъд Атлантика. „Казвам се Катерина и не пия узо, нито викам „опа” всяка минута”, казва тя и допълва, че не е мързелив държавен служител и знае много езици. След това казва на „незнаещите”, че демокрацията е била родена в нейната родина. Както впрочем и агората, т.е. свободния пазар, който незнайно по каква логика свързва с външните задължения на съвременна Гърция.

„Ние открихме Запада и ако сега вие можете да ме критикувате, това е защото ние открихме критиката”, казва тя, докато гласът й ескалира, а очите й са толкова изпъкнали, сякаш готови да изскочат от орбитите.

От видеото все пак не става ясно дали понеже страната има хилядолетна история, 600 островаи, море, планини и изобщо прекрасно географско разположение, чужденците трябва да й бъдат вечно задължени или да нямат лошо мнение за нея и нейните жители. Патетичното видео завършва с гордото признание „Аз съм елинка! Не гъркиня, а елинка!”. След това Катерина благодари, а зад гласа й постепенно започва да се увеличава звукът на гръцкия национален химн.

Хората на Балканите сме много подвластни на емоциите, а гърците като средиземноморски народ-още повече. Само за няколко часа яростните привърженици на идеята, които се бяха постарали да я разпространят по всички възможни начини вече се караха със също толкова многото неентусиазирани от видеoто гърци. Едните смятаха, че то „натрива” носа на западняците, в чиито очи образът на Гърция и гърците бе буквално сринат през последните 2-3 години. Другите пък бяха на мнение, че видеото е всичко, включително и реклама на самата актриса, но не и нещо, което ще допринесе за подобряването на имиджа на Гърция и на отношението на света към нея.

Разбира се, в разпаления предизборен период не закъсняха и онези, които винаги бързат да се възползват от подобни инициативи. Лидерът на „Независимите гърци” Панос Каменос публикува видеото в личния си профил в социалната мрежа Tweeter, където обяви Катерина Муцацу за „истинска и независима елинка”. И по този начин намигна хитро на своите привърженици.

Историята с видеото обаче доби допълнителна динамика и поради факта, че идеята на актрисата всъщност не е била нейна. Само за час бе широко разпространен прототипът – видео със заглавие „I’m Canadian” на Джо Молсън, което се оказа всъщност реклама за бира.

Часове по-късно, добронамерените биха обвинили часовата разлика за това, Катерина Муцацу обясни, че нейният клип е копиран от канадския и това било написано в текста под него. Тя пише още, че зад нейния клип „не се крие никой друг, освен аз. Нямам спонсор. Някои го намериха в интернет и го разпространиха. Говоря само от свое име и съм представител само на себе си и на онези, които разбират елинизма и неговото наследство”. Тя посочва, че видеото й няма нищо общо с „национализъм, екстремизъм, политика и дори патриотизъм. Единствената дума, която приемам за него е обичта към родината”.

Много хора в Гърция се запитаха обаче на кого и защо са нужни такива патриотични изстъпления и кое има значение: Какво са направили древните гърци или какво правят и ще направят от тук нататък съвременните.

„Забраних си да гледам видеото на Муцацу, за да не се ядосам. Но след като видях толкова много аналаизи, критики и коментари реших да го гледам. Е, това е Гърция наистина. Истерията, която говори в името на демокрацията и правдивата реч. Тази глупост и нерационалност на една голяма, на най-голямата (?) част на моята страна е Гърция на Катерина Муцацу”, написа социологът Георгиос Сиакандарис.

От наистина многото „спокойни” гласове отсях този, който отразява много точно „лудницата” около всяка подобна инициатива. „Облягам се на стола пред бюрото си и се смея сам. В крайна сметка това видео ни накара да коментираме и да се занимаваме едва ли не само с него, то ни раздели, както толкова много други събития в нашия живот. Накара ни и да спорим, както и за малките и големите проблеми в страната, като истински хелини, наследници на велики хелини”. 

Категории: Актриса Катерина Муцацу видеоклип патриотични послания елини полемика
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus