Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Кандидат за депутат от СИРИЗА оттегли участието си в изборите

13 Юни 2012 / 13:06:30  GRReporter
1024 прочитания

Остри реакции във вътрешността на СИРИЗА и безпокойство сред гласоподавателите на партията предизвика оттеглянето на един от кандидатите за депутати само няколко дни преди изборите в неделя.

Става дума за Никос Ханиас, който бе кандидат на СИРИЗА в Коринт. С писмо до секретаря на партията той се отказа от тактиката, която тя предприе след изборите на 6 май, като я определи опасна за гърците и бъдещето на страната.

„Вече съм убеден, че дори и час управление от страна на СИРИЗА ще бъде катастрофален за Гърция и бъдещето на децата ни”, пише той.

В обръщението си към доскорошните си „другари”, Никос Ханиас пише: „Неморално и нечестно е да се възползвате от справедливия гняв и отвращението на обществото от корумпираната и гнила двупартийна система, като поставяте под риск бъдещето ни, залагайки на на несъществуващата вероятност, че кредиторите ни блъфират. Без да предлагате нищо за обратната възможност и то знаейки, че максималистичните и сюрреални ваши позиции нямат никаква връзка с реалността”.

Пенсионираният офицер от Пожарната служба Никос Ханиас е бил член на свързания с ПАСОК синдикат на пожарникарите в Коринт. Към СИРИЗА е преминал през 2009 и въпреки „развода” с партията твърди, че остава верен на принципите си.

„Смятам, че СИРИЗА се е оплела в безизходиците, които сама създаде. Ако приемем, че ще осъществи обещанието си за анулиране на меморандума, това би могло да доведе до отлъчването или доброволното излизане на Гърция от еврозоната. Това е нещо, което гражданите, нито и СИРИЗА не искат да се случи. Нещата са много противоречиви. Ако приемем, че ще изпълни другия сценарий, т.е. че ще се опита да предоговори условията на меморандума, тогава партията ще бъде принудена да приложи един нов меморандум, в чиито рамки ще се принуди да позаобли предизборните си обещания. По този начин мами хората, които вярват на партията и й възлагат наеждата си за утрешния ден”.

Никос Ханиас твърди, че „завоят” в позициите на СИРИЗА е станал след изборите на 6 май. „Моето мнение беше, че конкретната политика поставя под голям риск бъдещето на страната и го казах. Критиката не може да бъде избирателна. В същото време видяхме ред противоречия в изявленията на различните партийни представители в медиите. Чудя се как някои мислят за Гърция до идващата неделя и не мислят за това как ще бъде тя от понеделник нататък”.

От СИРИЗА реагираха остро на писмото на Никос Ханиас и се запитаха какво се е променило във вижданията му няколко дни преди изборите. Секретарят на партията Димитрис Вицас намекна, че доскорошният кандидат за депутат е бил недоволен от реда на имената в партийната бюлетина в Коринт.

„Това бе необяснимо и неморално действие, което не подхожда на никой кандидат за депутат, още повече на човек, който казва, че е активен гражданин с леви убеждения”.

От своя страна Никос Ханиас заяви, че е впечатлен „от рязката реакция на едно политическо пространство, което концентрира толкова различни мнения във вътрешността си и дори самият му лидер по-късно е ставал министър на ПАСОК в миналото. „Преди около седмица изпратих писмо до г-н Вицас, в което съвсем просто изразих политическите си съмнения, заради които не бих могъл да участвам в СИРИЗА. Тонът ми в никакъв случай не беше враждебен. Съществен отговор на това писмо така и не получих. По всичко личи, че от СИРИЗА има полза да отговарят, както те сметнат за добре. В демокрацията, в която живеем съществува правото на различно мнение. Ако в СИРИЗА имат различно мнение за демокрацията трябва да ни го кажат”. 

Категории: Политика кандидат СИРИЗА оттегляне на кандидатура
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus