Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Киноложка изложба в Атина – квалификации за Crufts 2011

12 Май 2010 / 16:05:14  Елена Николова
2289 прочитания

Миналата събота може да е бил просто един обикновен ден за повечето хора, но за собствениците на кучета беше толкова вълнуващ, колкото за първокласник, който иска да се покаже с нова играчка в училище. Гръцкият киноложки клуб беше домакин на квалификационната 2 X CACIB киноложка изложба за DFS Crufts 2011 в Маратон Ланд в Атина. 

Повечето хора може би не знаят много за този вид събития, така че бих искала да ви разкажа нещо повече за CRUFTS. Тази киноложка изложба се е състояла за пръв път през 1891 г. в Излингтън, Великобритания, носи името на своя основател Чарлс Кръфтс и в момента е най-голямата изложба по рода си в света. По това време киноложките изложби са били главно частни и много хора са се занимавали с това с цел печалба. Днес това вече не е така и провеждането на тези събития пада върху раменете на съответните киноложки клубове във всички страни. Затова от 1948 насам CRUFTS официално се провежда под егидата на киноложкия клуб на Великобритания.  Британският киноложки клуб има споразумение с киноложки клубове в чужбина и дава правото на техните победители да участват в UK PETS Travel Scheme като квалификация за DFS Crufts 2011. Кучетата, които имат право да участват в Crufts 2011 са победителите в следните категории: Junior Dog, Junior Bitch, Best Dog and Best Bitch. 

След това кратко представяне на Crufts 2011 нека ви разкажа за квалификационния кръг в Маратон Ланд в Атина и за усещането, което това събитие остави в мен. Влязох в гръцкия киноложки клуб и изведнъж имах чувството, че съм някъде другаде, на по-добро място, където всекидневните проблеми не съществуват. Огромната площ беше оградена с бяла ограда, тревата беше прясно подстригана и образуваше мек килим, в който краката ми потъваха и щастливи лица и махащи опашки около мен ме накараха да се почувствам като гост на царски пикник. На където и да погледнех имаше развълнувани собственици на кучета и щастливи домашни любимци. Някои от тях дефилираха в оградените участъци, изградени специално за събитието, а други небрежно бяха седнали на столчета по поляната - кучета срещаха нови приятели, а собствениците им пиеха кафе и обсъждаха изложбата. Струва ми се задължително да отбележа нещо интересно за собствениците на кучетата – нормалното нещо за такова събитие би било всички участници да се съревновават, защото са конкуренти и може би е така, но това в никакъв случай не си личеше. Всички гушкаха и си играеха с кучето на другия и не се виждаше и капка неодобрение или завист в очите им. Всички бяха усмихнати и победителите се поздравяваха от „противниците”, което направи атмосферата великолепна. 

Гръцкият киноложки клуб беше приготвил 6 оградени пространства плюс главна сцена, където съдиите оценяваха различните категории породи. Всяка порода се оценява на базата на определени стандарти от Американския киноложки клуб - костна структура, форма, движение, темперамент и състояние. Съдията избира кучето - победител възоснова на това кое се доближава най-много до определените стандарти. 

За да се опитам да ви обясня какво точно търси един съдия в едно куче, ще ви дам пример с породата Акита, която е работна порода, произхожда от Япония и по време на сегашната изложба бе показана на ринг 6. Кучето влиза на ринга с неговия собственик/дресьор. Едно от първите неща, които съдията прави е да огледа отблизо зъбите и захапката на кучето. В конкретния случай Акита трябва да има ножицовидна захапка. За тези от вас, които не са запознати с кучетата мога да кажа, че е абсолютно задължително съдията да огледа зъбите на кучето, защото някои кучета имат по два кучешки зъба от двете страни, което е причина за дисквалифициране. Ушите на Акита са характерни за породата и трябва да са триъгълни, изправени и малки, в сравнение с останалата част на главата. За да прецени дали ухото е с правилната дължина, съдията може да го прилепи към главата и да провери дали стига до горния ръб на окото. Основания за дисквалифициране са леко или напълно клепнали уши. Очите трябва да са тъмно кафяви, дълбоки и с триъгълна форма. Мъжкото куче порода Акита трябва да е високо между 66 см и 71 см премерено до холката, а за женските - 60 см до 66 см. Мъжки, които са под 63 см и женски под 58 см, се дисквалифицират. Акита има два пласта козина. Подкосмието трябва да е дебело, гъсто, меко и по-късо от външната покритие. Окосмяването трябва да е право, твърдо и да изглежда че седи малко на разстояние от тялото. Опашката трябва да е голяма, плътна, носеща се на високо и да седи над гърба. Това са само някои основни характеристики на породата, но достатъчни, за да получите представа колко много неща трябва да проследи един съдия. Темпераментът на кучето също е много важен и съдията трябва да може да се доближи и да пипне всяко куче, без то да показва признаци на агресия. 

Да си съдия на киноложка изложба е трудно, но тъй като всички те са любители на кучета, можете да видите вълнението в погледа им с всеки следващ участник. И когато на ринга се появи перфектното куче, тогава можете да видите как очите на съдията започват да блестят! Точно както беше и случаят с Акита. Съдията гледаше и оценяваше кучето отново и отново и беше очевадно, че този човек е горд да попадне на това животно и да го оценява! 

Това беше един вълнуващ ден за всички! И накрая нямаше победители и губещи, а само въртящи се опашки и усмивки по лицата на хората. В крайна сметка кучетата са най-добрите ни приятели и това дали някое от тях ще стигне до Crufts или не, не променя факта, че в края на деня пухкавите топки ни правят по-добри  и щастливи хора. 

Още снимки от изложбата на гръцкия киноложки клуб можете да видите в галерията на GRReporter.

Категории: Киноложка изложба Атина Гърция CACIB Crufts 2011
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus