Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Кипър иска подкрепа и от Русия, и от Европа

19 Юни 2012 / 12:06:32  GRReporter
997 прочитания

Въпрос на дни е отпускането на заем в размер между 4-5 милиарда евро от Русия към Кипър, сочат публикации в гръцкия печат. До момента няма никакво официално потвърждение, че руското правителство е готово да пристъпи към отпускането на парите, но авторите на статиите твърдят, че това „показват всички признаци”.

Веднага след одобряването на руския заем кипърското правителство възнамерява да поиска помощ и от Европейския механизъм за финансова стабилност, като исканата сума може да възлиза и на 8 милиарда евро.

Средствата се очаква да бъдат използвани за рекапитализацията на кипърските банки, които притежават голям брой гръцки държавни облигации, както и за покриване на бюджетни нужди.

През следващите дни правителството в Никозия ще обяви мерки за финансови ограничения с цел бюджетният дефицит да се намали до 2,5 на сто. Както бе обещал президентът Димитрис Христофиас, конкретните мерки не включват орязване на заплати и пенсии. В същото време обаче се предвижда намаляване на броя на държавните служители и увеличение на данъците.

Веднага след обявяването на резултатите от гръцките избори в неделя кипърският президент се обади на лидерите на всички партии с изключение на Златна зора и след като изрази притеснението си от факта, че кипърските банки са изложени толкова много на гръцкия дълг, ги призова да сформират правителство възможно най-скоро.

Малко преди Кипър да поеме ротационното предсеателство на Европейския съюз ситуацията в страната изглежда особено критична. Все пак резултатът от гръцките избори предостави възможността на кипърското правителство да предприеме мерки. Централната банка на Кипър също замисля следващите си стъпки.

Очакваният заем от Русия се очаква да покрие финансирането на държавните нужди. В островната страна се надяват, че отпускането му ще бъде коз в ръцете на кабинета срещу налагането на тежки условия от страна на Европейския механизъм за финансова стабилност.

В същото време Кипърската централна банка задейства процедурите, за да превърне в дъщерни компании клоновете на трите действащи в Гърция кипърски банки. Това се очаква да се случи след провеждането на вътрешен анализ на банковата система от агенцията BlackRock.

Категории: Политика Кипър заем Русия Европейски механизъм за финансова стабилност ротационно председателство
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus