Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Кипърските турци вдигат блокадата на Фамагуста и поставят града под свой контрол

26 Март 2012 / 16:03:01  GRReporter
4801 прочитания

С протестна нота до Организацията на обединените нации реагира Република Кипър на публикация в турския вестник Милиет, според която турскокипърските власти възнамеряват да премахнат блокадата от затворения квартал Вароша в окупирания град Фамагуста.

Със заглавие „Отваряне на призрачния град” статията съобщава, че турскокипърските власти възнамеряват да направят „една историческа крачка”. В текста се посочва още, че „всички кипърски гърци ще могат да се завърнат в домовете си” в града, който ще се намира под техен контрол, като вече били започнали действия за едностранното отваряне на квартал Вароша.

Според информация, на която се позовава Милиет въпросът бил обсъден по време на посещението на турскокипърския президент Дервиш Ероглу в Анкара на 13 март. Заедно със съветника си и министъра на външните работи Хюсеин Йозгюргюн той поставил темата за отварането на Фамагуста пред турския премиер Реджеп Таин Ердоган и президента Абдулах Гюл. В публикацията се посочва, че турското правителство се отнесло положително към предложението.

За тази цел започнала подготовката на доклад, в който се описва броят на кипърските гърци – собственици на имоти в затворения град, в коя част могат да се завърнат и при какъв статут на собственост ще преминат имотите. Един от въпросите, които все още не са решени е броят на мъртвите.

Според доклада ще се упоменава името на законния собственик на имота преди 1974. Кипърските гърци, които искат ще получат покана за завръщане в града, който ще се намира под турски контрол. Възможни правни проблеми ще се уреждат от така наречената Комисия за недвижимо имущество.

Източници, на които се позовава турският вестник сочат, че след поемането на председтелския пост на Европейския съюз от Кипър през втората половина на годината ще бъде приета нова стратегия за решаването на Кипърския въпрос. „Турската дипломация вече е запретнала ръкави с цел да определи тактиката, която ще предначертае”. В рамките на тази тактика квартал Вароша ще бъде отворен на 1 юли.

Вестникът посочва, че по време на посещението на Дервиш Ероглу в Турция е било обсъдено на широко прекъсването на преговорите за уреждането на Кипърския въпрос по време на председателството на Република Кипър. Именно турският премиер бил този, който изпратил посланието, че преговорите трябва да спрат. Президентът Абдулах Гюл обаче опонирал на премиера не толкова за прекъсването на преговорите за приемането на Турция в Европейския съюз, колкото за преговорите за решаването на Кипърския въпрос. Той подчертал, че те трябва да продължат и след 1 юли с цел да се избегнат допълнителни проблеми с Европейския съюз. Във всеки случай той е малцинство, след като Дервиш Ероглу, Реджеп Таип Ердоган и външният министър Ахмед Давутоглу не споделят неговото мнение.

В края на статията се описва предложението на кипърския президент Димитрис Христофиас за връщане на квартал Вароша на кипърските гърци и задействането на пристанището под контрола на Европейския съюз, което бе отправено преди време. Според Милиет то се удовлетворява напълно от предложението за завръщането на кипърските гърци в затворения град под турско управление.

В изявления за кипърската публична телевизия РИК министърът на външните работи Ерато Козаку-Маркули посочи, че ще разговаря с висшия съветник на умиротворителните сили на ООН в Кипър и ще му отправи искане за подробно разследване на въпроса. Тя все пак заяви, че до момента кипърските служби не са открили никаква промяна в статуквото на района, нито пък се провеждали строителни работи, както се посочва в статията на Милиет.

Министърът предупреди, че ако все пак написаното в публикацията бъде потвърдено, това ще бъде грубо нарушение на резолюциите 550 и 789 на Съвета за сигурност. В тях се предвижда преминаването на района на Фамагуста под контрола на ООН и завръщане на жителите, които са го напуснали по време на инвазията през 1974. „Евентуално заселване на затворената част на Фамагуста ще преустанови преговорите за присъединяването на Турция към Европейския съюз”, посочи министърът.

Като „опасен ход” на непризнатата република на Северен Кипър определи кметът в изгнание на окупирания град Фамагуста поканата към кипърските гърци, които имат имоти да се завърнат в града.  В коментар за кипърската публична телевизия РИК Алексис Галанос заяви, че „трябва да стане ясно, че единственото приемливо решение е изпълнението на резолюциите 550 и 789 на Съвета за сигурност и последната резолюция на Европейския парламент за предаването на Фамагуста на нейните законни жители и под контрола на Република Кипър, след като ООН поеме своята роля”. 

Категории: Политика Кипър кипърски турци Фамагуста ООН Вароша
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus