Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Китай е единствената надежда за инвестиции в Гърция

26 Юни 2013 / 16:06:01  Виктория Миндова
1547 прочитания

Гърция е в шестата си година от началото на рецесията и проблемите на страната изглежда няма скоро да приключат. Фискалната консолидация в страната продължава, както и свиването на БВП, а безработицата остава над 27%. Единственият шанс за възстановяване е Гърция да се превърне в по-привлекателна дестинация за преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ). За да стане това Гърция трябва да направи поредица от промени, част от които вече са реализирани.

Либерализацията на пазара и професиите е една стъпка в правилната посока. Най-голямо предизвикателство остава тежката бюрократична система и бавните административни и съдебни решения. За едно разрешение за начало на дейност могат да минат от шест месеца до три години, а по-голямата част от съдебните спорове свързани с корпоративното право не се решават с години.

Досега преките чужди инвестиции не бяха приоритет на гръцките  държавни управления и това се признава както от икономисти, така и от специалисти.

Годишният доклад на Конференцията на ООН за търговия и развитие (UNCTAD) показва, че преките чуждестранни инвестиции в Гърция са се повишили през 2012 на 2,9 милиарда долара в сравнение с 2011, когато техният размер е достигнал едва 1,1 милиарда долара.

Нотката на надежда, която се прокрадва в тези данни не е толкова обещаваща, колкото се представя от гръцките политици.

“Въпреки че виждаме леко повишение на преките чужди инвестиции, в сравнение с 2011, абсолютните числа са толкова малки, че в никакъв случай не можем да бъдем особено оптимистични”, коментира пред GRReporter Мария Папанастасиу, която е преподавател в Middlesex Univercity и представител на UNCTAD в Гърция. Тя представи резултатите от доклада и анализира данните.

Повишението във външните инвестиции идва главно от рекапитализацията на банките, която беше обявена миналата година и нуждата от допълнителни капитали, за да се стабилизира финансовата система.

“Не се бъркайте. Това не са инвестиции в производство и преработване”, подчерта Николас Верникос, който е четвърто поколение корабен магнат и председател на гръцкото представителство на Международната търговска камара.

“Ниските инвестиции не са резултат само от кризата, тази тенденция е характерна за последните години. Става въпрос за начина, по който Гърция се отнася към преките частни инвестиции”, подчертава Николас Травлос, преподавател от Американския университет в Атина.

Самото отношение към предприемачеството и печалбата в Гърция е погрешно, казва Травлос. Икономиката на страната е създадена да се крепи на огромната държавна система, на която се опира почти всяка бизнес дейност.

“Ако попитате чуждестранните инвеститори кои са най-големите препятствия, за да започнат да развият дейност, няма да ви кажат, че е размерът на данъците, а сложното държавно устройство и многото закони, които затрудняват предприемчивото”.

“Преди кризата страната беше заложила на публично-частното сътрудничество и държавното управление с местни фирми и не беше направила почти никакви усилия (правни и икономически) да привлече преки чуждестранни инвестиции” казват икономистите. Картината, която предават е, че едва ли не през годините гръцките управници са се отнасяли към чуждестранните инвеститори като към натрапници. Това сега се променя, главно под натиска на икономическата криза.

За съжаление конкурентоспособността на цяла Европа намалява спрямо световния пазар. За първи път в световната история потокът на преките чуждестранни инвестиции към развиващите се страни е по-голям отколкото към развитите. Това показва промяна в цялостната тенденция на световната икономика и поставя нови предизвикателства пред страните от Стария континент.

Азия, Африка и арабските страни набират все по-голяма сила и потенциала за развитие и печалба от тях, привлича инвеститорите. Въпреки че общата сума на ПЧИ в световен план отбелязва спад от 18% през 2012, в света има големи залежи от капитали, които все още не са пуснати в обръщение, отбелязва Папанастасиу. Ефектите на последната световна финансова криза все още се усещат и бизнесът продължава да е внимателен и не предприема големи скокове.

Между най-големите инвеститори в света за 2012 са САЩ, Япония и Китай. “Ориентацията на правителството към китайските инвестиции се оправдава, като вземем предвид, че страната е тритият най-голям източник на преки чуждестранни инвестиции”, коментира Мария Папанастасиу докато представяше данните от доклада.

В Гърция вече съществуват поредица от големи китайски инвестиции, които дойдоха в страната, независимо от разгорялата се икономическа криза. Една от тях е закупуването на част от пристанището Пирея. Други са свързани с разширяването на търговските взаимоотношения. Специалистите предвиждат, че съвсем скоро ще има бум на интереса на китайци към недвижимите имоти в Гърция.

“Според опита ни натрупан в Кипър, смятаме, че Гърция има потенциал да прави един милиард евро годишно оборот от търговията с недвижими имоти, предлагани на китайски инвеститори”, зави Милтос Кабуритис от инвестиционния фонд Долфин Капитал.

В контекста на затоплянето на бизнес отношенията между Китай и Гърция, двете страни подписаха тази седмица нов договор за сътрудничество. Този път  споразумението е между Съюза на гръцките общини, атинското кметство и Attica bank от гръцка страна със SUMEC, която е една от най-големите държавни търговски компании в Китай. SUMEC ще участва във инвестиционен фонд, който ще насочи средствата си за разработване на проекти свързани с разширяване на общинските инфраструктури (сметища и енергоспестяване), рециклиране, производство на енергия от възобновяващи се източници (биомаса и биогаз), както и създаване на бизнес паркове и иновационни инкубатори.

Категории: ИкономикаПазари Китай инвестиции ПЧИ
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus