Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Клиентите си искат неделния шопинг

04 Ноември 2013 / 12:11:22  GRReporter
1172 прочитания

Гръцките търговци отчитат като позитивно пилотното отваряне на магазините им в неделя. Вчера бе първата от 7-те недели в годината, когато търговските обекти в страната ще могат да функционират по силата на новия закон.

Хиляди гърци посетиха търговските центрове, търговските улици и отделни магазини в своите квартали и много от тях не се ограничиха сам ос разглеждане на витрините. Първата неделя, в която магазините бяха отворени бе част от междинните есенни намаления и според много потребители цените действително са много изгодни. Движението по централните атински булеварди бе натоварено до късно вечерта, а едни от най-печелившите от мярката бяха собствениците на кафетерии и ресторанти, които се намират около търговски райони.

Голяма част от „коментаторите” в социалните медии предадоха директен „репортаж”. Според тях трафикът в магазините е бил задоволителен и това личи от думите на собствениците на магазините: „Не е като в събота, но има доста клиенти”.

Асоциацията на търговците в Атина определи реакцията на потребителите като „впечатлителна”. Нейният председател Панаис Карелас допълни, че резултатите ще станат напълно ясни след отчитането на приходите в касите. Той подчерта, че ако собствениците на магазините искат мярката да проработи, ще трябва да спазят задълженията си към служителите, като им платят допълнителното обезщетение и почивен ден като компенсация за работата в неделя.

Отварянето на магазините вчера предизвика негативни реакции, които на практика въплътиха противопоставянето на правителството и опозицията по темата. Служители в търговски обекти в Атина, които са против работата в неделя проведоха 24-часова стачка и организираха протестен митинг в центъра на Атина с основен лозунг „Никога в неделя”. Синдикални органи на търговските дружества, като Националната конфедерация на гръцките търговци реагира по-слабо. Нейният председател Василис Коркидис посочи: „Много хора се разхождат по магазините, но малко от тях купуват”.

 

По думите му вчера са отворили 33 на сто от магазините в цяла Гърция и 50 на сто от тези в област Атика. Според Коркидис успешни са пазарите в регионите на Атина, Солун и атинското предградие Глифада.

Той се обяви за пореден път срещу утвърждаването на 7-дневно работно време за търговските обекти и поясни, че е съгласен мярката да  се прилага само на конкретни места, като например центъра на Атина и региони със силен туристически трафик.

Основните аргументи на противниците на функционирането на магазините в неделя са, че то нарушава трудовите права на служителите и ще доведе до изчезването на малките и средните търговски обекти. Коментарите в подкрепа на тези твърдения бяха максимално ожесточени.  Потребители, които са срещу мярката пишеха, че в условията на криза гърците нямат пари да пазаруват изобщо. Според други тя нарушава правото на служителите в магазините да прекарат един почивен ден със семейството си.

„Магазините отвориха в неделя, за да обслужат 1,5 милиона безработни, които не успяват да пазаруват през делничните дни”.

„Осемте хиляди милионери в Гърция се радват, че магазините ще работят в неделя”, представят водещия стил в коментарите на противниците на мярката.

От другата страна на барикадата бяха гърците, които смятат, че пилотното отваряне на магазините би могло да бъде първата стъпка към либерализирането на изпълнената с ограничения и забрани икономика на страната. Разбира се, не липсваха и критични коментари към държавните служители с пословичното им „заето” работно време.

„Категорично съм против отварянето на магазините в неделя. Можем да пазаруваме спокойно и през делничните дни. Особено в часовете преди обед”, гласеше един от сатиричните коментари в профил с името „държавен служител”.

Три години след неофициалния фалит на Гърция и шестата поредна година в рецесия мотивите на противниците на всеки опит за либерализиране на икономиката са повече от ясни. Във всички случаи хилядите гърци, които се отзоваха на призива на търговците и изпълниха магазините в неделя дадоха своя отговор.

Категории: Икономика магазини работа в неделя протести синдикалисти
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus