Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Клоновете на кипърските банки се поемат от гръцката финансова система

22 Март 2013 / 15:03:29  Виктория Миндова
1266 прочитания

След една седмица ходене по мъките, кипърското управление официално обяви, че има договореност между двете страни и Гърция ще поеме оздравяването на банковите клонове на островната страна. “След двустранни дискусии между президента Никос Анастасиадис и гръцкия премиер Андонис Самарас потвърждаваме, че преговорите за разделяне на гръцките клонове на кипърските банки приключиха с договарянето на най-благоприятни условия (при сегашните обстоятелства) със значителни ползи за кипърската страна” се казва в официалното съобщение от Никозия.

Гръцкият финансов министър Янис Стурнарас потвърди новината и заяви: “Гърция гарантира всички депозити на гражданите в кипърските банки. Работим денонощно както да защитим стабилността на финансовата система, така и да намерим устойчиво решение за Кипър и гражданите й”. В по-късните часове на деня се свиква извънредно заседание на Фонда за финансова стабилност, за да се обяви коя или кои финансови институции в Гърция ще поемат контрола върху кипърските клонове. Последната информация сочи, че най-вероятни приемници ще са Alpha Bank и Пиреос.

Независимо че двете страни достигнаха до споразумение да спасят кипърските банкови клонове в Гърция, напрежението се пренесе от Никозия и в Атина. Гръцките банки и държавната администрация обявиха, че няма да приемат чекове на кипърски банки докато те не възстановят дейността си. Гръцките банки и държавната администрация обявиха, че няма да приемат чекове на кипърски банки докато те не възстановят дейността си.

Кипърските банки остават затворени, докато правителството не достигне до споразумение за нов спасителен план и той не бъде одобрен от еврогрупата. Очаква се банките да заработят отново във вторник 26 март. Laiki Bank сложи 260 евро таван на тегленията от банкомати, а според телевизия Skai гражданите вече не могат да извършват плащания за стоки и услуги с кредитни карти.

Кипърската финансова криза предизвика поредица от вълнения в Гърция. Служителите на Laiki Bank и Cyprus Bank поеха кампания срещу евентуалните уволнения и потърсиха политически гаранции, че няма да бъдат принесени в жертва на новия кръг на икономическата кризата. Представители на заетите в Laiki Bank се събраха в петък сутринта пред министерството на финансите, за да дадат петиция на Янис Сурнарас, в която искат запазването на работните си места.

“Въпреки всички отрицателни последици, които могат да възникнат в Кипър, гръцкото правителство ни увери, че кипърските клонове в Атина и други градове на страната ще продължат да функционират нормално. Активите, пасивите и пълният брой на работещите ще бъдат прехвърлени към гръцки финансови институции”, заяви след посещението си във финансовото министерство председателят на служителите в Laiki Bank Янис Русос. Същата петиция внесоха техните колеги от Cyprus Bank, но в гръцкия парламент.

Общият брой на служителите в кипърските банки в Гърция надминава 5500. Въпреки всички уверения до момента, че правата и работното им място ще са гарантирани, банковите чиновници остават притеснени. Най-голямото им безпокойство е, че с промените ще настъпят съкращения и те могат да се окажат новото попълнение в редиците на безработните в Гърция. Директорът на Cyrpus Bank Андреас Артемис предупреждава, че ако правителството в Кипър не вземе бързо решение за спасение на страната, не само банките, а цялата икономика ще рухне. "Ако се върнем към кипърската лира ще се нанесат невъзвратими щети не само върху собствеността на всички граждани, но ще потънем в омагьосания кръг на постоянна рецесия и хипер-инфлация".

Последната информация сочи, че Фондът за финансова стабилност в Атина е приел предложението на банка Пиреос и тя ще изкупи клоновете на кипърските Laiki Bank и Cyprus Bank в Гърция. Официално потвърждение се очаква след като Европейската комисия по защита на конкуренцията даде съгласие. Според Вима клонът на Hellenic Bank в Гърция ще остане автономен и няма да се слее с някоя друга местна финансова институция за момента.

Категории: ИкономикаПазари Кипър спасителна програма Гърция криза банкови клонове
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus