Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Ключът за решаването на Кипърския въпрос са водата и газта

26 Март 2013 / 18:03:38  Анастасия Балездрова
2480 прочитания

Проблемите в отношенията между Турция и Гърция ще могат да бъдат решени след уреждането на Кипърския въпрос, заяви посланикът на Турция в Атина Керим Урас. В речта си на тема “Турско-гръцките отношения и турската външна политика” той изреди сред тях статута на Егейско море, малцинствата, военни и политически въпроси. Посланикът не каза нищо за тях, тъй като двустранните дискусии се водят при пълна секретност. Той все пак се оплака от факта, че в Гърция често има изтичане на информация. “Вероятно това е въпрос на манталитет”, беше неговият коментар.

“Ключът за уреждането на проблемите в турско-гръцките отношения е уреждането на Кипърския въпрос, а той може да бъде решен чрез водата и газта”.“Ключът за тяхното уреждане е Кипърският въпрос, а той може да бъде решен чрез водата и газта”. Посланикът заяви още, че кипърските турци не желаят обединение на острова по нерегламентиран начин. “Това ще създаде проблеми от гледна точка на езика, религията, привичките”. Той посочи, че Турция е готова да уреди един от най-важните висящи въпроси, свързани със собствеността в северната част на острова.

“80 на сто от имотите принадлежат на кипърски гърци и ние признаваме този факт. За да бъде решен трябва да последват обмени в имоти на кипърски турци в южната част, както и с откупуване на имотите от настоящите им обитатели”.

Керим Урас каза още, че замяната може да стане и срещу достъпа до водата, чиято доставка ще започне в северната част на Кипър през месец май 2014. “Ние няма да подарим водата, а ще я продаваме, макар и на една трета от първоначалната й цена. Готови сме да я предоставим и на кипърските гърци, които имат същия проблем с водоснабдяването”, допълни посланикът.

Според него откритите в изключителната икономическа зона на Република Кипър енергийни източници принадлежат на ресурсите на една бъдеща федерация на острова. “В този смисъл не можехме да се съгласим с решението на политиците от южната част на острова да предоставят залежите като гаранция за получаването на заем. Освен ако не говорим за обединение, а за създаването на две отделни държави, което би променило напълно нещата”.

Но ако двете страни не успеят да постигнат споразумение, тогава животворната иначе вода може да задълбочи проблема. “Тя ще вдигне цените на имотите и на земеделските продукти, ще бъдат необходими работници, които ще отидат в северната част на Кипър от Турция. Тези хора ще се установят, ще създадат семейства и след това ще бъде изключително трудно да бъдат принудени да се сбогуват със своята собственост”, подчерта турският посланик. Той допълни, че страната му продължава да стои зад решението: Една държава, една конституция, две общности за Кипър.

“Не зная доколко европейците са готови да приемат Турция от гледна точка на нейното население и религия. Да не забравяме, че в момента Европейският съюз е един християнски клуб. Това, което знам е, че той не може да продължи да съществува за дълго без Турция”.Решаването на политическия проблем на острова ще “отключи” вероятността за членство на Турция в Европейския съюз. “В Западна Европа живеят и работят около 3-4 милиона турци. Ние де факто се намираме там, но не сме на масата на преговорите”. Посланикът посочи, че страната му се променя и дори броят на турците, които се връщат обратно са повече от търсещите работа в Западна Европа. “Не зная доколко европейците са готови да приемат Турция от гледна точка на нейното население и религия. Да не забравяме, че в момента Европейският съюз е един християнски клуб. Това, което знам е, че той не може да продължи да съществува за дълго без Турция”. Тези негови думи бяха коментирани от заместник-председателя на Атинския институт за образование и изследвания, който организира събитието.

Георгиос Пулос посочи, че Гърция е за приемането на Турция в Европейския съюз. “Но трябва да знаете, че всъщност в Европа не искат Турция. Германия, Франция, Финландия и други държави са категорично против. Не само заради религията, която е един от основните въпроси. Но и поради това, че така центърът на съюза ще бъде изместен от Западна Европа в Средиземноморието”. Турският посланик не опроверга и практически подкрепи това мнение.

“Регионът става все по-важен и заради залежите на природен газ. Израел търси начини да го изнася и един тръбопровод през Турция е много по-изгодно икономически решение от построяването на тръбопровод през Гърция или построяването на терминал, където газта ще се втечнява. Усещането ми е, че Израел ще предпочете да бъде построен тръбопровод, който ще струва 15 милиона долара”.Той заяви, че миналата седмица три събития са променили напълно ситуацията в Източното Средиземноморие: Спирането на военните действия от страна на кюрдската организация ПКК, извинението на Израел към Турция за нападението срещу кораба “Мави Мармара” и разбира се събитията в Кипър. “Регионът става все по-важен и заради залежите на природен газ. Израел търси начини да го изнася и един тръбопровод през Турция е много по-изгодно икономически решение от построяването на тръбопровод през Гърция или построяването на терминал, където газта ще се втечнява. Усещането ми е, че Израел ще предпочете да бъде построен тръбопровод, който ще струва 15 милиона долара”.

Категории: Политика Кипърски въпрос гръцко-турски отношения Израел Европейски съюз посланик Керим Урас
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus