Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Към правителство на Нова демокрация и ПАСОК

23 Юни 2013 / 14:06:19  GRReporter
847 прочитания

Новото равновесие се формира във вече двупартийното правителство на Нова Демокрация и ПАСОК и след оттеглянето на Демократичната левица от него. Желанието на премиера Андониса Самарас и на Евангелос Венизелос е кризата, възникнала след затварянето на националната телевизия ЕРТ да послужи като нова начална точка и правителството да работи поне до следващите избори за Европейски парламент през следващия май. Самарас и Венизелос получиха през последната седмица ясни послания от Ангела Меркел и Франсоа Оланд съответно, че нова политическа нестабилност ще е катастрофална за страната, тъй като финансирането на гръцката икономика зависи пряко с прилагането на договорената програма.

За възобновяване на динамиката на правителството може да допринесе и преосмислянето на програмното споразумение между Нова Демокрация и ПАСОК. Но е ясно, че правителството ще работи под заплахата от някой грешен избор или грешна оценка, които ще доведе до разрив между Самарас и Венизелос. Това не се дължи само на трудния дневен ред, който има правителството заради договорените с тройката условия, или на заплахата от нови мерки, в случай, че не бъдат постигнати финансовите цели. Има връзка и с напрежението вътре в ПАСОК, което стана явно на заседанията на парламентарната група миналия четвъртък. Климатът вътре в групата е такъв, че всяко движение, което би могло да се приеме като отстъпка на Венизелос пред Самарас би могло да доведе до оспорването му.

Засега правителството изглежда стабилизирано по две причини. Първо, може да разчита на подкрепа от независими депутати, или в крайни ситуации- на депутати от Демократичната левица, както изясни Фотис Кувелис. Второ, Самарас и Венизелос изглежда са постигнали споразумение  по повод кризата с ЕРТ- Самарас успя да убеди другите в  идеята за затваряне на телевизията, нарушавайки едно от най-големите табута и изпращайки  решително послание вътре и извън Гърция. От своя страна Венизелос придоби по-голямо влияние върху взимането на правителствените решения, което до момента беше на практика нулево, както и по-голямо участие на партийни кадри на ПАСОК в новата правителствена формация.

Въпреки всичко, има решаващи въпроси, които се нуждаят от отговор. Първият е какво ще е лицето на реформираното правителство, където ПАСОК изглежда претендира за съотношение на кадрите две към едно- от 45 министри и заместник-министри 30 ще са от Нова Демокрация и 15 от ПАСОК.

Вторият е дали Венизелос ще е вицепремиер в новото правителство. До момента той не казва нищо, за да не остави впечатление, че преговорите със Самарас са били заради постове. Но според слуховете, Венизелос освен вицепремиерски пост, ще получи и министерството на външните работи или на административната реформа.

Трето, дали ще се промени моделът на преговори с тройката. Според информациите Янис Стурнарас, който има пълната подкрепа на премиера, въпреки критиките през последните две седмици от Венизелос и Кувелис, би подкрепил участие на представител на ПАСОК в групата за преговори, за да избегне бъдещи критики по свой адрес и за да се поддържа обща линия на поведение.

Промените в правителството се очакват следващата седмица, след постигане на окончателно споразумение между ПАСОК и Нова Демокрация.

Категории: промени в правителството ПАСОК Нова Демокрация Андонис Самарас Евангелос Венизелос
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus