Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Къмпингът традиционно и така, както никога не сте си го представяли

03 Август 2012 / 18:08:01  Анастасия Балездрова
2670 прочитания

Вече се намираме в последния и най-„отпускарски” месец на лятото. Слънцето се усмихва примамливо и никой не е в състояние да устои на плажовете и лазурно синята вода. В същото време кризата ограничи в много голяма степен финансовите възможности на почти всички европейци, които пресмятат много старателно финансите си, преди да решат да забегнат към някое райско кътче. 

Но дори и за решените да съблюдават без отклонение семейния бюджет има решение: Почивка на къмпинг. Свободният къмпинг е забранен, но затова пък и по островите, и в континенталната част на Гърция има стотици организирани.

Според заетите в тази сфера през последните години ентусиастите да пробват как се почива в палатка са се увеличили, и то не само заради несравнимо по-ниските цени.

„Има голямо повишение в броя на новите клиенти, които обаче могат да бъдат поставени в две категории: В едната са младежите, които искат да прекарат почивката си по-близо до природата и затова избират къмпинга. Във втората категория са хората, които решават да почиват по този начин, в резултат на кризата”, каза в интервю за GRReporter Василис Кондостатис, маркетинг-директор на консорциума Maestro, който държи три къмпинга.

„Това се дължи на огромната разлика в цените. В началото и края на туристическия сезон са по-ниски, а по време на най-активния период – от края на юли до края на август цената ни е 10 – 11 евро на ден за палатка за двама души”. Тази година в цената е включена и закуската на къмпингарите. Те също могат да се хранят в ресторанта на самообслужване, където готвят местни жители и така да опитат традиционни ястия в големи порции срещу 6-6,5 евро. Т.е. дневните разходи на една двойка могат да се ограничат в рамките на по-малко от 30 евро. Другият избор е да пазаруват в минимаркета на къмпинга на по-ниски  цени”.  

Къмпинг Agia Anna resort се намира в района на Агия Анна в северната част на остров Евия. „Той се разполага на площ от 65 декара и се намира на 110 метра от плажа, който е с дължина 5 километра. Имаме ресторанти, два големи басейна, бар и преди всичко бани и тоалетни, които се почистват 24 часа в денонощието”.

За по-претенциозните клиенти, които искат да се поглезят в едната част на къмпинга има луксозни бунгала и юрти. Според Василис Кондостатис те са единствените в Европа.

„Там цените вече са различни. Те са предназначени за хора, които искат да са близо до природата, но в условия на петзвезден хотел. Юртата струва около 90 евро на вечер, но в нея може да отседне едно четиричленно семейство. Всяка юрта има своя градина, хамак под дърветата, а на покрива има стъклен капак, който може да се да се премахне. По-романтичните спят в действителност под звездите. Опитваме се да се отзовем на желанията на всички хора, които искат да се намират близо до природата. И на истинските къмпингари, които прекарват почивката си на палатки, и на другите, които не искат да се лишат от луксозните услуги”. 

Хората, които замислят да почиват на къмпинг трябва да са особено внимателни за условията в тях, и най-вече свързаните с личната им хигиена. Не по-малко важна е и сигурността, въпреки че е почти невъзможно къмпингите да се охраняват 100 на сто. „Управата на къмпинга не може да предпази клиентите от потенциална кражба. В нашия къмпинг има охрана през цялото денонощие. Този персонал обикаля около и в самия къмпинг и има за задача да предотврати възможни конфликти или просто да въведе ред, ако някой си позволи да вдига шум и да пречи на почивката на останалите. В този смисъл клиентите са спокойни, защото виждат, че са защитени, като охранителите се опитват да са възможно по-дискретни и да не дразнят с присъствието си”.

Къмпингът съществува от 25 години и според маркетинговия директор се намира на върха на предпочитанията на почитателите на този вид почивка в Гърция. Той предлага и по-специфични услуги. „Например имаме група от 8-10 педагози, които занимават децата с различни игри и забавни занятия през целия  ден, докато родителите им си почиват на спокойствие.

Почитатели на къмпинга все пак напомнят на желаещите да пробват за първи път, че освен разходите за транспорт и всекидневния престой трябва да си подготвят и по няколко стотици евро, за да се подсигурят с необходимата за този вид почивка екипировка.

Категории: Актуално ваканция почивка къмпинг цени услуги
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus