Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Коалиционен кабинет и засилване на крайната Десница отчитат нови социологически проучвания

22 Март 2012 / 16:03:56  GRReporter
1093 прочитания

Осемпартиен парламент и коалиционно правителство сочи ново социологическо проучване за политическите тенденции в Гърция. Най-голямата изненада в него е двуцифреният резултат на новоучредената партия Независими гърци с лидер отлюспения от „сините” депутат Панос Каменос.

Според резултатите за Нова демокрация ще гласуват 22, 5 на сто от участниците, за ПАСОК и Комунистическата партия – 12,5 на сто, Демократичната Левица – 11,5 на сто, „Независимте гърци” – 11 на сто, крайнодесните от ЛАОС – 3 на сто, а ултракрайнодесните от „Златна зора” – 3,5 на сто. Следват Зелените еколози с 2,5 на сто, Демократичният алианс на Дора бакояни с 2 на сто, лявата партия Андарсия и Арма политон с по 1,5 на сто и партията на Стефанос Манос „Драси” с 1 на сто.

Сред политиците най-популярни са лидерите на леви партии. С най-висок процент на одобрение е председателят на лявата формация Арма политон Янис Димарас с 45 на сто от положителните оценки на участниците в анкетата. Следва го Фотис Кувелис, лидер на Демократичната Левица с 40 на сто, Алексис Ципрас от Сириза с 31 на сто и Панос Каменос с 29 на сто. По 20 на сто популярност си поделят Евангелос Венизелос, Андонис Самарас и Алека Папарига. На последно място е лидерът на крайнодясната партия ЛАОС Георгиос Карадзаферис.

„Имайте малко търпение” бяха думите на премиера Лукас Пападимос, когато журналисти го попитаха за точната дата на провеждане на предсрочните избори. Според източници забавянето се дължи на спор между лидерите на двете големи партии, които подкрепят правителството. Андонис Самарас настоява те да се проведат на 29 април, докато Евангелос Везнизелос се стреми да спечели всеки ден и е по-склонен изборите да се проведат на 13 май. От Нова демокрация смятат също, че изборите не трябва да се проведат след 1-ви май, когато ще се проведат протести срещу икономическата политика. Така ще бъде вероятно свързването на протестите с вота. Освен това изключват възможността предизборният период да продължи почти месец и половина.

В ПАСОК, въпреки че никой не го признава публично смятат, че всеки изминал ден е от полза. Така Евангелос Венизелос ще има повече време да проведе организационните промени в партийния апарат и да обедини гласоподавателите, като се опита да се сближи с Демократичната Левица на Фотис Кувелис.

Докато премиерът се бави да обяви датата на предстоящите избори на гръцката политическа сцена се провеждат значителни промени. С едно изненадващо решение новият лидер на ПАСОК Евангелос Венизелос обяви за говорител на партията Фофи Генимата. В момента тя заема поста на заместник-министър на образованието, от който се очаква да се оттегли. Коментатори сочат, че това решение на лидера е резултат на подкрепата на Фофи Генимата и кръга от депутати, на който тя влияе във вътрешнопартийната борба към него.

Седемте отлюспени депутати от Нова демокрация, които гласуваха за договора за новия заем към Гърция са в очакване на призива за завръщане към партията. Андонис Самарас все още не е дал знак за това, но очакванията са, че те ще се завърнат в партията. Значителен брой техни колеги все пак премина в лагера на новоучредената партия „Независими гърци”, която се очертава като полюс за противниците на политиката на меморандума с дясна насоченост. Съвсем изненадващо обаче лидерът Панос Каменос заяви, че се намира в преговори с лидера на „Арма политон” Янис Димарас и е възможно сътрудничество помежду им. Ако този сценарий се осъществи, ще бъде първото сработване между десни и леви сили в Гърция.

От ПАСОК, обратно не личи да има желание за завръщане на отлюспените. Една част от тях вече се отправиха към други политически формации като Демократичната Левица и новоучредената партия на някогашните министри Лука Кацели и Харис Кастанидис, „Социално споразумение”.

При тези условия двете нови партии биха могли да сформират парламентарни групи, което пък ще им даде право на държавно финансиране, въпреки малкото време, което остава до изборите. Това обаче ще им предостави и възможността да се възползват от всички предимства в и извън парламента по време на предизборната кампания.

В същото време крайнодесните от ЛАОС опровергават резултатите от социологическите проучвания, които сочат, че партията губи за сметка на още по-крайната „Златна зора”.

„За ЛАОС резултатите от проучванията не отговарят на истината по никакъв начин”, заяви депутатът Астериос Рондулис и изрази убеждението си, че „Златна зора” няма да успее да влезе в парламента след изборите.

За „Независимите гърци” мнението му беше, че те са проблем на нова демокрация, а не на неговата партия. „Парите са много. Агенциите за социологически проучвания са най-печелившите компании”, допълни той, като косвено обвини агенциите за подправянето на анкетите за социалните течения. 

Категории: Политика социологическо проучване Независими гърци крайнодесни ПАСОК Нова демокрация
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus