Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Коалиция между либералните сили – трудна, но не и невъзможна

08 Май 2012 / 19:05:52  GRReporter
1022 прочитания

След неуспешния опит на либералните партии с европейска насоченост да влязат в парламента, през последните часове зачестиха публикациите, че се очаква създаване на коалиция между Демократичния алианс на Дора Бакояни и партия Драси на Стефанос Манос.

„По всичко личи, че изборът да не се коалират преди изборите, в резултат на който никоя от двете партии не успя да влезе в парламента се превърна в урок за либералните сили в Гърция.

Според източници дискусиите между тесните сътрудници на двамата лидери са толкова напреднали, че е много възможно двете партии да участват заедно в евентуални нови избори. Не е изключено през следващите дни да бъе обявен новият съюз”. Това е само един от текстовете, които заляха електронните медии в Гърция.

Слуховете бяха подхранени от изявлението на Стефанос Манос, че партията му е готова да се коалира с други реформистки и проевропейски настроени политици с цел създаването на „фронт на логиката, който да може да стане представител на голямото мнозинство от гръците, които искат страната да излезе от кризата в рамките на Европа, в дух на социален мир, по координиран и демократичен начин”.

Но ентусиазмът на привържениците на двете партии, които бяха разочаровани от неспособността им да се сработят преди изборите, за да може в парламента да има поне един глас на логиката бе охладен от някогашния министър на финансите в кабинета на Константинос Мицотакис.

В писмено съобщение Стефанос Манос опроверга публикуваната в медиите информация за общо участие на Драси, Демократичния алианс и партията „Пресъздай Гърция” на изборите и търсенето на кандидат, който да се одобрява от всички. „Коалициите са сложни от само себе си и не стават по-лесни с появата на несъстоятелни публикации”, посочи той.

В същото време в Нова демокрация се заформя движение от депутати, които призовават Андонис Самарас да отправи покана, без да поставя никакви услвия към всички бивши членове на партията, които по една или друга причина са се озовали извън нея.

Много от тях смятат, че ако това не се случи няма никаква възможност ситуацията в „синия” лагер да се подобри. Според източници по време на съвещание в партийната централа Андонис Самарас е заявил, че партиите на Дора Бакояни, Стефанос Манос и Танос Дзимерос са „отнели” от Нова демокрация 7 процента.

Депутати като Арис Спилиотопулос и Никитас Какламанис направиха публични изявления, че е необходимо обединение на всички десни сили. Дискусиите вече се завихриха около евентуално завръщане на Георгиос Карадзаферис.

До момента няма реакция на Андонис Самарас по темата. Някои от водещите фигури в партията обаче смятат, че телефонният разговор с Константинос Мицотакис по повод смъртта на съпругата му е първата крачка към сближаването на двете страни. Заслужавада се отбележи, че двамата политици не си говорят от 20 години, след събитията, които доведоха до падането на кабинета на Мицотакис, където Самарас беше външен министър.

В интервю за предаване по телевизия Скай Стефанос Манос не изключи възможността дори да се върне в Нова демокрация. С интерес се очаква и реакция от страна на Дора Бакояни, която вчера заяви, че в случай на обявяване на нови избори ще се опита да се коалира с партиите Драси и „Пресъздай Гърция”.

Категории: Политика либерали десни сили Стефанос Манос Дора Бакояни Нова демокрация
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus