Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Кои гърци харчат повече от миналата година?

26 Ноември 2009 / 15:11:59  GRReporter
1464 прочитания

Двама от петима заявяват, че харчат повече пари, отколкото са харчели през миналата година. Един от трима обикновено в по-напреднала възраст заявява, че нищо не се е променило, а пък един на всеки четирима на възраст 45-54 години заявяват, че харчат по-малко пари. Това са основнитеизводи от проучване, което направи Mastercard Barometer, което се проведе между 1 юли и 22 септември 2009 г.

Основните причини поради които хората са спрели да хачат пари казват, че е „скъпотията” и „увеличението на цените”. По-младите хора, които са студенти, новоомъжени, млади родители и т.н., казват, че са им се увеличили нуждите и задълженията. Един от всеки четирима, които казват, че харчат по-малко в сравнение с миналата година определят като основна причина факта, че им е намалял дохода или че нямат достатъчно средства. Тези причини се споделят като основни от хората на възраст между 35 и 54 години.

Около 21% от запитаните имат кредитни или дебитни карти, а повечето от тях са мъже. Хоата мна възраст между 35 и 44 години най-вече използват карти при покупките си, а као основна причина излагат възможността за заплащане чрез „безлихвени вноски”. Други причини са промоциите, улесняването от гледна точка, че не трябва да ност големи суми със себе си и че могат да пазаруват по интернет, но основна причина е и липсата на кеш.

Основно жените и хората в напреднала възраст заявяват, че избягват д изолзват карти, за да могат да контролират разходите си по-резултатно, а участниците в проучването на възраст между 18 и 44 години казват, че използват картите най-вече, когато нямат кеш, заради промоциите и когато пазаруват по интернет.

Един о всеки петима гърци казва, че планира да направи голяма покупка в следващите 12 месеца, като този процент е по-голям сред мъжете и малдите хора. Но затова казва, че са необходими следните предпоставки – изгодна цена и благоприятни условия за изплащане. Когато тези две условия са налице се оказва, че е най-важният фактор за всички, за да се впуснат на покупки.

Категории: ОбществоПазарикредитни карти
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus