Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Кокалис ще вземе пак без конкурс електронното оборудване на държавния тотализатор

16 Март 2012 / 14:03:55  GRReporter
1057 прочитания

„Война” на ръководството на Държавния тотализатор ОПАП обяви гръцката телевизия Alpha. В поредица от репортажи бяха представени разкрития за подписването на договори за милиони евро няколко денонощия преди започването на процедурите около приватизацията на предприятието.

Според журналистическото разследване проблемът е свързан с директното възлагане на услуги на конкретна фирма. Става дума за компанията Интралот на небезизвестния бизнесмен Сократис Кокалис. Освен това, този далеч не е първият случай, в който поръчките се възлагат директно на компанията му. Два пъти досега Европейската комисия е сезирала гръцките власти за подобни възлагания без провеждането на конкурси, които нарушават правилата на конкуренцията. Въпреки че през май 2011 бяха започнати криминални гонения срещу пет представители на ОПАП и Интралот за нарушения в степен на углавни престъпления, днешното ръководство на тотализатора продължава същата порочна практика.

В изявления за телевизия Alpha юрист-консултът на ОПАП Георгиос Ганотис каза, че конкурсът за технологично оборудване тече от година и половина и комисията все още не е взела крайно решение. Той заяви още, че никой не знае дали договорът ще бъде одобрен преди или след приватизацията на предприятието. В отговор на въпрос за отказа на ОПАП да изпрати въпросните договори за проверка от парламента той каза, че предприятието е юридическо лице на частното право. „Като такова то не подлежи на парламентарен контрол, но така или иначе всички документи са представени в електронната страница на ОПАП”, допълни той.

Във връзка с предишните договори, които държавният тотализатор е сключил с Интралот и реакциите на Европейската комисия за тях юрист-консултът прибегна до изявленията на компетентния еврокомисар Мишел Барние. През 2007 и 2010 той заявил, че и в двата случая процедурите по възлагането са били проведени нормално и без нарушения. Георгиос Ганотис не коментира по същество наказателните гонения срещу представителите на ОПАП и Интралот. Той отбеляза, че конкретният доставчик е много важен за тотализатора, понеже повреда в системата, която продължава за един ден струва на предприятието 15 милиона евро.

В същото време председателят на Фонда за оползотворяването на държавното имущество Йоанис Кукиадис заяви, че не трябва да се подписват договори за доставки за големи суми, понеже това ще има негативно въздействие при продажбата на ОПАП. За прозрачност и спазване на всички законни процедури се обявяват и много представители на политическия спектър.

Натискът от страна на телевизия Alpha едва ли е случаен, твърдят коментатори. Според публикация в електронното издание на вестник Dealnews отпреди година, новият стар собственик на медията Димитрис Кондоминас „напада” ОПАП и Интралот съвсем целенасочено. Съвсем наскоро той откупи телевизията от немската медийна група RTL, на която я беше продал преди 3 години.

В статията се посочва, че той, чрез компанията William Mill и още един неназован гръцки бизнесмен са закупили правата на Stanleybet за Гърция. Целта на бизнесмените и английската компания била да отворят пунктове за хазартни игри в страната, но засега това е невъзможно. Причината е, че до 2020 монополът за това принадлежи на държавния тотализатор, който го е откупил от държавата срещу 317 милиона евро.

Двамата бизнесмени се опитват да си осигурят официално място в системата на законните залагания от години. Първите съдебни опити са започнато от Stanleybet през 2004. Искането на компанията бил отхвърлено още същата година, след което тя се обърнала към Конституционния съд. През 2006 подобно искане са отправили Димитрис Кондоминас, заедно с компанията William Hill, но то също било отхвърлено.

След две отлагания и ред противоречиви становища от страна на съдиите Конституционният съд „удължи” времето за разглеждане на жалбите. В ОПАП обаче не изглеждаха да се смущават от това, понеже разчитаха на Договора за Европейския съюз, който предоставя правото на страните-членки да дават изключителите права за провеждането, управлението и организирането на залозите на една фирма. 

Категории: Компании държавен тотализатор ОПАП приватизация Intralot Сократис Кокалис телевизия Alpha Димитрис Кондоминас
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus