Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Комисионните са играели главна роля при въоръжаването според апокалиптичните показания на Андонис Кандас

28 Декември 2013 / 13:12:16  GRReporter
2262 прочитания

Политическо земетресение предизвикаха показанията на Андонис Кандас за начина, по който са събирани комисионните. Вземани са в офиси, в църкви, в банкови сметки в чужбина. Бивш премиер, министри, лидер на партия са подкрепяли в парламента определени отбранителни системи... Призовки за показания са изпратени на търговци, посредници, управители на офшорни фирми и други бизнесмени след съвместно решение на следствието и прокуратурата. Някои от тях ще бъдат съпроводени и от заповед за арест.

Пред следователите Гавриил Малис и Йоанис Ставропулу и прокурорите Егения Кувелу, Елени Сиску и Андонис Елефтериану пенсионираният офицер си каза всичко:

„Даваха ми пари, за дан нямам никаква забележка или забавяне” казва 71-годишният бивш заместник-директор по въоръжаването и посочва търговците на оръжие Панайотис Ефстатиу, Константинос Диафермос,Павлос Николаидис, Ламброс Бардзокас, Димитрис Папахристос, Христос Тумбас, Константинос Балербас, Томас Лякунакос и други.

Андонис Кандас с помощта на адвокатите си разкрива имена, суми и банкови сметки в Швейцария в своите показания, както и пътят на подкупите, които са достигнали 11 милиона евро. Други 4 милиона, които са открити са от подкупи преди 1997, както и милиони от правилните инвестиции, според неговите твърдения. Вземал ги е и по времето на правителството на Золотас, тоест от 1989 и според Кандас в престъпленията с подкупите са замесени и двете партии ПАСОК и Нова Демокрация.

Според Кандас подозрителни доставки е имало не само по негово време, кога министър на отбраната е Акис Цохадзопулос, но и при Янос Папандониу. Описва случай, когато представител на оръжейна фирма „забравя” в офиса му в Министерството на отбраната пътна чанта с 600 000 евро:

„...Остави я на канапето в офиса ми. Когато я открих, излязох и му казах „Забрави си чантата”, а той ми каза „не съм, за тебе е”..Когато я отворих, там имаше 600 000 евро... и действително вече нямах възражения за доставката”.

Обяснява и че е получавал пари през офшорни фирми, които днес не си спомня точно.

Подкуп за подводниците

„В Дирекцията по въоръжаването в Министерството на отбраната бях от 1997 до 5 април 2002, бях назначен по желание на тогавашния министър Акис Цохадзопулос... В началото на 1999 дойде в офиса ми Панос Ефстатиу, представител на немската фирма SNT ATLAS и ми каза за доставката на подводници 214 от немското съдружие Ferrostaal - HDW. Каза ми, че е решена на всички нива и ме помоли на придвижа програмата без никакво забавяне и без забележки. Каза ми, че за да го направя, ще ми даде половин процент...Аз приех и получих общо около 600 000 евро. Тези пари ми бяха внасяни постепенно и на големи периоди, около 6 месеца след подписването на договора, според това кога получаваха плащания от немската фирма SNT ATLAS. Затова Ефстатиу ми представи Фанис Лигинос (швейцарски банкер с гръцко и швейцарско гражданство), който ми изпращаше  бланки за откриване на поименни сметки, които подписвах. Отвори ми сметка в Dresdner Bank в Женева на мое име (номер 8.008.121.0071) и още една подсметка. Първата сума, която беше внесена в тази сметка беше малка сума от 80 000 евро... Сметката беше затворена през 2005. По-рано Ефстатиу беше внесъл пари по сметката ми в ΒΑΝΚ HOFMANN в Цюрих. Сметката беше отворена през 1997 и закрита през 2000, Лигинос ми  отвори сметка в ΒΝΡ PARIBAS, в която влязоха 600 000 евро общо.

Офшорната сметка kourkoumpini

През 2005 Лигинос смени банката. Отиде в ΒΝΡ PARiBAS и аз и Ефстатиу го последвахме. Така беше отворена друга сметка, мисля че беше в офшорна зона, в която влязоха вноските след 2005, под името. Ефстатиу винаги превеждаше парите през офшорни сметки.

„Освен подводниците, Ефстатиу ми обеща 1,5% от стойността на програмата, засягаща системата за ръководство и контрол на зенитната ракетна система STINGER ASRAD, произвеждана също от SNT ATLAS. Общата стойност на програмата беше 60-70 милиона евро. Аз получих общо 1,5 милиона евро. Както и за подводниците нямам доказателство, че плащаше Ефстатиу. Имам усещането обаче, че той имаше достъп до Генералния щаб на армията. Сумите се превеждаха от офшорни фирми по същите мои лични сметки в Dresdner, HOFMANN и BNP. След това мисля, че Спирос Метаксас откри офшорна сметка, чиито разпоредител бях аз...

Незаконен хонорар за руска противотанкова система

 „... Получих незаконно възнаграждение  и  за противотанковите ракети Kornet, които министерството достави за сметка на сухопътните сили от руската компания KPB. Общата стойност на доставките беше 100 милиона долара или евро. Комисионната ми беше впечатляващо голяма 3% от стойността на програмата  Представител на фирмата-производител  беше Константинос Дафермос, когото първоначално не познавах. След това, през 2000 се случиха две събития: на Гръцко- руската среща за сътрудничество в отбраната руският ми колега се приближи към мен и ми каза, че доставката може да бъде направена чрез държавното дружество, преименувано на ROSOBONEXPORT... За това научили от производителя ΚΒΡ и един ден дойде в кабинета ми висш служител на компанията,  придружен от г-н Дафермос. Друг представител на KBP ме попита дали сме имали проблеми с г-н Дафермос защото друг гръцки източник ги е информирал, че има проблеми със съдебната власт. Аз отговорих , че нямам такава информация

След няколко дни ме посети и ми благодари, и ме попита какво искам от този договор. Аз не му отговорих, и той, тръгвайки си ми каза, че ще ми даде 3%, което беше 3 милиона долара или евро. Не повярвах, но действително една голяма част, 700 000 ми бяха дадени в брой в Гърция, а остатъкът беше преведен в сметката ми в UBS в Женева...

Категории: Андонис Кандас Министерство на отбраната програми за въоръжаване подкупи
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus