Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Корупцията в публичната администрация се задълбочава

27 Юли 2012 / 12:07:39  GRReporter
1208 прочитания

Хаос и корупция цари в гръцкия публичен сектор, сочат данните от доклада на главния инспектор на държавната администрация Леандрос Ракидзис. Най-честите провинения са свързани с подкупи и злоупотреба с власт. Главни действащи лица в повечето случаи са държавни чиновници или високопоставени данъчни инспектори с дългогодишен стаж и широк обхват на дейност.

Над 70% от най-тежките нарушения в ущърб на държавата са били извършени от служители със стаж над 20-25 години в публичната администрация. От годишната контролна проверка на функционирането на администрацията Ракидзис вади изводи, че предвидените дисциплинарни наказания не отговарят на тежестта на извършените нарушения или не се прилагат с нужната строгост. Разгледаните от него случаи на втора инстанция са се увеличили с 10% през миналата година в сравнение с 2010.

Генералният инспектор е установил 185 случаи, в които на първа инстанция наказанията за административни нарушения са били неадекватно леки спрямо извършените нарушения. Злоупотребите продължават и дори са се увеличили, въпреки текущите реформи в държавната администрация. Един от най-фрапиращите случаи е в община Трикала, в която за период от 11 години са се издавали платежни нареждания за погасяване на фиктивни заеми към общините Фаркадонас и Пиалион. Общо източената сума от комбината е била 175 хиляди евро. Същият служител е имал и предишно провинение за злоупотреба с държавна собственост на стойност 22 хиляди драхми, но отреденото за него наказание е било само шест месеца временно отстраняване от длъжност, след което е бил назначен на общинския пост.  Друг случай в Атина, данъчен е поискал 100 хиляди евро подкуп, за да не отчете данъчно наказание на бизнесмен. След като случая бил разкрит, му било наложено дисциплинарно отстраняване от длъжност за шест месеца. На втора инстанция наказанието на данъчния било премахнато.  

Списъкът с нарушенията на държавните чиновници е дълъг и разнообразен. Ръководител на отдела за регионално развитие в Пелопонес е одобрил финансиране на стойност 230 хиляди евро на проект на частно дружество без да се яви на конкурс за спечелване на субсидията, нито предложението да бъде оценено. Същият държавен служител е одобрил държавно съфинансиране на друга фирма на стойност 467 хиляди евро (50% от стойността на проекта) без да изиска пълната документация за одобряване на финансирането. Щедрият държавен чиновник е бил наказан за шест месеца на лишаване от заплата, но не е бил освободен от поста си. Без наказание се е разминала друга държавна служителка от социално-осигурителната каса ИКА. Тя е издавала удостоверения за коректно плащане на фирми, които никога не са плащали вноските за социално осигуряване на служителите си. Ръководителят на финансовия отдел на Гръцката туристическа организация бе освободен от дисциплинарна отговорност въпреки, че действията му доказано са допринесли за финансовите загуби на институцията в периода 2006-2010.

В момента тече проверка на личните активи и сметките на 60 служители на министерството на икономиката и развитието, които преди месец бяха забъркани в скандал за корупция в ключовата институция. Те са одобрявали отпускането на средства от европейските фондове, като съфинансирането на публично-частни проекти е зависело от това дали предприемачите са били готови да дадат процент от получената сума на чиновниците от министерството.

Междувременно икономическата полиция в Гърция разпространи проучване според което шест на всеки 10 данъкоплатци извършват някакъв вид данъчна измама. Само от шести до 23 юни специалните данъчни служби в цялата страна са извършили 1410 проверки и са установили над 22 хиляди нарушения в 805 търговски обекти в туристически райони. В общините Закинтос, Левкада, Касторя, Кос, Ханя и Тира с всяка данъчна проверка е било установено поне едно нарушение. С други думи в тези райони не е бил открит нито един данъчно коректен търговец или предприемач.

Категории: ИкономикаПазари измами данъчни нарушения Гърция проверки икономическа полиция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus