Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Коста Рика като подводна скала за гръцките национали

28 Юни 2014 / 15:06:45  GRReporter
1490 прочитания

Националният отбор на Гърция се намира пред най-голямото спортно предизвикателство в историята си и за да се класира между най-добрите 8 отбора по футбол в света трябва да премине „рифа”, наречен Коста Рика.

Тренировката на гръцкия отбор преди мача с Коста Рика, www. tovima.gr

Мачът срещу отбора-изненада на първенството ще се проведе в неделя, 29 юни, в 23:00 часа в крайбрежния град Ресифе (името на града на португалски означава „риф”), където „капитанът” Фернандо Сантос, след като преживя изпитанията на съдбата след загубата с 3:0 от Колумбия  на старта, както и епизода между Дзавелас и Маниатис, показва, че владее нещата решително и е готов да победи Коста Рика и отборът да пътува на юг, към град Салвадор, където ще е четвъртфиналният мач.

www.kandianews.gr

По странно съвпадение, португалският треньор на Гърция и представянето на Гърция в решителния мач в с Кот д’Ивоар си приличат с колумбиеца Хорхе Луис Пинто, треньора  на Коста Рика и спортната философия на „Богатия Бряг” (каквото означава името Коста Рика). Никой от двамата не е играл професионален футбол на сериозно професионално ниво. Сантос след  службата си в поддържащите служби на Бенфика, изкарва по две години в Ещорил и Маритимо. Пинто и това не е правил- той става треньор веднага след следването си по физическо възпитание в Колумбия, Бразилия и Германия.

Самарас след победния гол срещу Кот д'Ивоар, www.digitallife.gr

Това прилича с историята на Жозе Моуриньо в Челси, който не е играл голям футбол в младостта си , но става едно от големите имена в професията. И тук има връзка с главните герои на тази история- пряка и  косвена. Моуриньо и Сантос са сънародници, а цялото име на Моуриньо е Жозе Марио дос Сантос Моуриньо Феликс. От своя страна треньорът на Коста Рика заявява в своя блог, че е почитател на логиката на Моуриньо: „Футболът-това е методология на трениране, на план, и разбира се на стратегия. Футболът се развива, както и светът, автомобилите или компютрите. Така и ние трябва да се развиваме и да задълбочаваме тези промени”.

Що се отнася до спортните прилики между Гърция и Коста Рика, най-непредсказуемата двойка според коефициентите за залагания на букмейкърите, ако се съди единствено от третия мач на гърците, и въз основа на първите два мача от Коста Рика с Уругвай и Италия (победи с 3-1 и 1-0 съответно), образите на двата отбора си приличат доста. Силен натиск,опити да се открадне топката,  бързи атаки, Йоргос Самарас и Джоел Кембъл  на върховете на атаките, стабилност в защита.

Кембъл е бивш нападател на Олимпиакос, който се върна да изграв за Арсенал. Той е централна фигура в подготовката на отбора си за мача, тъй като съотборниците му се възползват за философията и футболните навици на гръцките футболисти.

„Кембъл е нещо като учител за нас тези дни. Предлагани информация за играчите, с които ще с срещнем, тъй като с петима от тях е бил съотборник и ги познава добре” казва защитникът на Розенборг Кристиан Гамбоа. Колкото обаче Кембъл познава гърците, толкова го познават и играчите на Олимпиакос Хосе Холебас, Янис Маниатис, Костас Манолас, Андреас Самарис.  Със сигурност мачът ще е изключително интересен, след който гръцкият отбор може да отиде във футболния рай.

 

Категории: футбол световно първенство Гърция Коста Рика Самарас треньори
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus