Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Край на газовия монопол в страната

02 Септември 2009 / 19:09:10  GRReporter
1441 прочитания

Започва преструктуриране и частично приватизиране на газовия монопол в страната на компанията ДЕПА, съобщиха във вторник от министерството на финансите

Конкретно, правителството е решило да раздели в отделен бизнес дъщерната фирма на ДЕПА, а именно газотранспортният оператор ДЕСФА който ще остане собственост на държавата.
Газопреносната система на страната ще остане държавна собственост, доколкото това отговаря на политическите интереси, се казва в заявление на министерство на финансите.
Съществуващата структура се явява стратегически важен инструмент за провежданата политика в областта на развитието и външната политика, като според властите, това гарантира на Гърция ролята на регионален енергиен възел.
Заедно с това, частичната приватизация на фирмата монополист ДЕПА, ще привлече инвеститори и ще помогне на държавния бюджет да получи допълнителни източници на доходи, което е особено важно в период на криза. Освен това ще се изиска от компанията, да се изплати на собствениците на акции част от капитала.
От финансовото министерството обявиха, че започва търсене на стратегически инвеститор за ДЕПА., като към настоящият момент 65% от акциите на компанията принадлежат на държавата, а 35% са собственост на Hellenic Petroleum. Чистата печалба на компанията за 2008г. е на стойност 120,5 милиона евро.
В същото време се очаква развитие по въпроса за „Южен поток", система за газопровод която ще съедини Русия с държавите от Европейският съюз. Транспортирането е предвидено да премине през Черно море, като дължината на този проект е 900 км. а дълбочината е повече от 2 километра.
„Южен поток" се счита за конкурентен на проекта „Набуко", който пък се поддържа от САЩ и редица страни на Европа. Какво решение ще се вземе тепърва ще стане ясно, но експерти от страната настояват, за бързо решение за да няма повторение на кризата от миналата зима. Екологични са пречките за проекта „Бургас-Александуполис" свързващ България в Гърция. Решението е в ръцете на специалистите.
Диляна Иванова

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus