Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Край на надбавките за „придвижване” за гласуване на изборите

19 Септември 2010 / 13:09:52  GRReporter
1479 прочитания

Правителството планира да спести над 148 млн. евро като отреже парите на държавните служители, които им бяха давани, за да пътуват до родните си места и да участват в процеса на гласуване. Единствените, които ще бъдат финансирани от държавата, ще са тези, които участват в избирателната процедура, заяви заместник-министъра на вътрешните работи Янис Долиос, като остави неизяснено дали ще бъде намален броя на 97 724 служители в държавния сектор, които досега са получавали парите.

Държавните служители очакват да си получат надбавката, която в някои случаи достига до рекордните 2000 евро, за да си „запушат дупките” след като им бяха орязани други надбавки според подписания меморандум, заявяват самие те. Надбавката за избори е характерен пример за политиката на досегашните правителства свързана с надбавките, тъй като всяко правителство е увеличавало с 20% тази надбавка, при което се е стигнало до раздаването на тези надути суми.

С годините служителите, които са имали правото да получават тази надбавка са се увеличавали с невероятни оправдания. Всички служители на министерство на вътрешните работи са получавали надбавка за гласуване на изборите, както и служители към други министерства като например работещите в затворите към министерство на правосъдието, служителите в съдебно-медицинските служиби и т.н.

След споразумения с бившия министър на вътрешните работи Прокопис Павлопулос, служителите в местното самоуправление си издействали да им се дава месечно тази надбавка, а не наведнъж. Добавката за транспорт както е наречена е в размер от 64 евро, а министърът се споразумял с работещите да не съществуват по-нататъшни искания за увеличението й. След прилагането на условията от меморандума, тази надбавка за „придвижване” е била отрязана от заплатите на служителите.

По тази причина работещите в службите за местно самоуправление са програмирали да стачкуват на 14 октомври и предупреждават правителството, че ако не получат обезщетението си изборите, чийто рамер ще се споразумее с преговори, ще стачкуват в дните на изборите.

Служителите в общините по един или друг начин са замесени в процеса на изборите – служители от „Чистота” чистят училищата, други служители пренасят урните за гласуване, а вечерта много от тях работят като „посланици” и пренасят торбите с бюлетините и протоколите от резултатите към Съдилищата от първа инстанция.

Но много от служителите, които получават тази надбавка нямат нищо общо с процеса на изборите като например тези, които работят в Главния секретариат за гражданска защита, към Главния секретариат за равенство между половете и т.н. И така за изборите през октомври 2009 г. надбавка за изборите са получили общо 157 000 служители, в което число и тези от местното самоуправление. Сумите започват от 200 евро за 55 служители, които работят в Националния съвет за радио и телевизия и достигат 2 600 евро за служителите на Министерство на вътрешните работи. „Обезщетение” за изборите получават съдебните служители, прокурорите, полицаите, пристанищните работници, служителите в Избирателния съвет, а 39 млн. евро се дават за съдебните представители и за инспекторите. От вчера междувременно започнаха процедурите за назначаване на съдебните представители за изборите.

 

Категории: Актуално избори гласуване надбавки пътуване
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus