Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Крайните сили се обединяват на антиевропейска основа

18 Април 2012 / 19:04:11  Анастасия Балездрова
1107 прочитания

Когато бившият премиер Георгиос Папандреу предложи да бъде организиран референдум за или против оставането на Гърция в зоната на еврото едва ли си е давал сметка, че половин година по-късно гърците ще бъдат изправени точно пред тази дилема. В рамките на само няколко часа бяха обявени два съюза за съвместно участие на предсрочните парламентарни избори на 6 май. Интересното и в двата случая е, че става дума за обединение между довчерашни идеологически противници, представители на Левицата и Десницата, но въпреки това обединяването им не изненада никого.

Янис Димарас, който бе отлюспен от ПАСОК, понеже гласува срещу приемането на първия меморандум за финансова помощ към Гърция и в последствие учреди своя партия с името „Арма политон” („Гражданска бойна машина”) се присъедини към „Независимите гърци” на Панос Каменос, бивш депутат и министър в кабинетите на Нова демокрация. Късно снощи част от съратниците му в „Арма политон” го порицаха за това негово действие, което той оправда с обяснението, че „бях се споразумял с Алексис Ципрас, но предложението за сътрудничество не бе прието от СИРИЗА”.

Янис Димарас каза още, че е разговарял за 14 политически принципи с всички партии освен с Комунистическата, но с никоя от тях не е постигнал съгласие. „Продължихме с опитите да постигнем обединение на силите срещу меморандума”, каза той и отрече, че се е съюзил с Панос Каменос с единствена цел да си подсигури място в парламента. Според него в бюлетините на „Независимите гърци” ще участват 40 членове на „Гражданската бойна машина”, както и че онези, които не са се съгласили с неговия избор са били „само –двама-трима души”.

По-рано днес бе обявен предизборният съюз и между Единния общонароден фронт (ЕПАМ) на икономиста Димитрис Казакис и партията „Демократично възраждане” на някогашния депутат и министър в правителствата на ПАСОК Стелиос Папатемелис. Съюзът им носи емблематичното име „Не”, което неминуемо се свързва с историческото „не” на диктатора Йоанис Метаксас.

В краткото си встъпление Димитрис Казакис поясни, че партията му има за цел да се сработи с всяка друга политическа формация, „независимо дали е лява или дясна с цел да бъде премахнат незаконният режимът, който ни управлява днес. Ние не сме партия срещу меморандума. Ние сме срещу окупацията на страната. Независимо от резултата, на следващия след изборите ден ние отново ще бъдем тук".

Целта на сътрудничеството е събарянето на настоящата политическа система, която според тях е довела страната до днешното състояние, наказанието на виновниците и конфисация на тяхното имущество и незабавното изплащане на военните репарации от страна на Германия. Сред предложенията им към електората са провеждането на референдум за оставането или не на Гърция в еврозоната, спирането на плащанията към кредиторите, оттеглянето от договорите за заемите и меморандумите за икономическа помощ, както и промяна на конституцията.

Към двете партии се рписъединиха и други по-малки, много от които са участвали и в други изборни надпревари с много слаб успех.

Интересен е фактът, че представителите на всички тези формации разказаха как са били на косъм от това да се съюзят с „Независимите гърци”. В случая на ЕПАМ, според Димитрис Казакис предложението на Панос Каменос било кандидатите да бъдат включени в бюлетините на неговата партия. „Разбира се, че отказахме и не бих искал да кажа за нещата, които ни предложиха. Мога само да кажа, че някои от нас щяхме да забогатеем, ако бяхме приели”.

Стелиос Папатемелис пък заяви, че преговорите между него и Панос Каменос са били толкова напреднали, че дори са определили ден и час, за да обявят началото на своето сътрудничество. „Два часа преди определеното време ми се обади и каза, че от партията му не са съгласни с нашите предложения и в замяна предложи да се присъединим към „Независимите гърци” и ние отказахме”.

От по-малката партия „Гръцка държава” казаха, че са загубили петима членове, които са се отправили към партията на Панос Каменос. Един от членовете на „Гражданската бойна машина” пък заяви, че Янис Димарас се е опитал неуспешно да се сработи с лидера на „Независимите гърци” до миналия уикенд, след който поискал и от други свои съпартийници да го последват в съюза с Панос Каменос. Той посочи, че от партията са се опитали да постигнат сътрудничество с лявата коалиция СИРИЗА, но от там не са били съгласни, а и „сред нас имаше противници на тази идея”.

На пресконференцията беше представена и бившия ректор на универистета Македониас в Солун Мария Негрепонте-Деливани. Тя заяви, че меморандумът води Гърция към пълна катастрофа и  допълни, че „първо трябва да изгоним нашите династи и след това ще имаме време да решим дали програмата ни ще е с лява или дясна насоченост”.

Лидерите на новия съюз обвиниха медиите за информационно затъмнение, поради факта, че не ги представят. Лидерът на ЕПАМ дори заяви, че „когато възстановим законността в страната заедно с предателите ще трябва да бъдат осъдени и онези, които правят пропаганда в тяхна и в полза на окупаторите”.

Категории: Политика крайности предизборни съюзи Независими Гърци Гражданска бойна машина Единен общонароден фронт Демократично възраждане Панос Каменос Димитрис Казакис евро меморандум
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus