Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Крайнодесни убиха ляв рапър

18 Септември 2013 / 08:09:30  GRReporter
2296 прочитания

Един 34-годишен мъж бе убит с нож малко след полунощ в пирейското предградие Керацини. Според източници става дума за рапъра Павлос Фисас, който бил член на извънпарламентарната левица  и бил известен в региона за дейността си срещу неонацистите. Очевидци твърдят, че младежът бил убит от група крайнодесни.

Полицията разследва вероятността мотивите за убийството да са политически. Малко след убийството силите на реда заловиха и впоследствие арестуваха един 45-годишен мъж, у който намериха нож. Властите продължават да издирват останалите участници в нападението.

Според досега известната информация нападението станало малко след полунощ пред заведение на улица Панаи Цалдари 60 в Керацини. Очевидци разказват, че убитият младеж и компанията му гледали там футболната среща между Олимпиакос и Пари Сен-Жермен. Той се скарал с нападателя, който малко след спора си отишъл. След полунощ 34-годишният рапър и компанията му отишли към мотора му, който бил паркиран на същата улица. Там обаче попаднал в „засадата”, която устроил 45-годишният и още няколко души.

Те нападнали рапъра и го ранили с нож в гърдите по време на сблъсъка. Той бил откаран в много критично състояние в болницата в Никеа, където по-късно починал. Според източници той сам показал човека, който го наръгал на пристигналите на мястото на нападението полицаи от отрядите ДИАС. Те успели да заловят 45-годишния нападател съвсем близо.

В изявления пред гръцки медии кметът на Керацини Лукас Дзанис заяви, че според очевидци нападателите са членове на Златна зора. От своя страна говорителят на партията Илиас Касидиарис категорично отрече, че тя има нещо общо със случая.

Веднага след нападението на мястото се събрали около 200 поддръжници на антифашистки организации. Те се очаква да проведат протестно шествие днес от 18:00. Според представителя на лявата организация АНТАРСИА и координатор на движението „Обединение срещу расизма” Петрос Константину нападението не е било провокирано от никакъв спор в заведението. „Имало е просто група антифашисти, които били причакани навън от около 40 членове на Златна зора”, заяви той пред радио СКАЙ.

По думите му полицаи от отрядите ДИАС са били съвсем наблизо до мястото по време на нападението. „То не е никак случайно, тъй като напоследък виждаме организирани нападения на Златна зора и нейните групи в Пирея и предградията на града”, каза Константину и подчерта, че става дума за същите хора, които нападнаха преди няколко дни членове на Комунистическата партия.

Полицейското разследване продължава.

„Екземата се превърна в рак”.

„Да попитам нещо? Как трябва да наричаме тези, които наръгват хора? „Националсоциалисти” или е позволено да им казваме „фашисти”?”.

„Баби, мисля, че нещата станаха сериозни” (ироничен коментар на предложението на журналиста Бабис Пападимитриу за коалиция между Нова демокрация и една „по-сериозна” Златна зора).

„След колко наръгвания гласоподавателите на Златна зора ще са си „отмъстили” на политическата система?”, са само малка част от коментарите в социалните медии, докато гръцката общественост следи с тревога събитията.

Категории: Криминална хроника убийство ляв рапър крайнодесни Златна зора политически мотиви
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus