Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Кредитни милионери наеха адвокат за 6 000 евро на час

10 Февруари 2014 / 12:02:37  GRReporter
1637 прочитания

Сътрудник на брата на британския премиер Дейвид Камерън е защитникът на замесените в източването на гръцката банка Пощенска каса бизнесмен Кириакос Гривеас и съпругата му Анастасия Вацика. Двамата бяха арестувани в Лондон в изпълнение на заповедта, която издадоха гръцките разследващи власти. Няколко дни по-късно обаче бяха освободени, след като им бяха наложени строги ограничителни мерки, а по силата на британското законодателство Атина трудно би могла да изиска тяхната екстрадиция. И за да са сигурни в това са си подсигурили възможно най-добрия адвокат.

Според публикация на вестник Етнос двойката Гривеас – Вацика са възложили правната си защита на адвокатска кантора, която ръководи братът на Дейвид Камерън, Александър. Става дума за една от най-старите и скъпи кантори на Стария Албион, специализирана в защитата на необичайни клиенти - от институции като полицията до държави.

По информация на вестника Гривеас и Вацика плащат по 6 000 евро на час на защитника си Бен Брандън, който е специалист в казуси, свързани с екстрадиция на чуждестранни граждани от Великобритания. Според академичния сайт „prospects”, годишната заплата на най-изтъкнатите сътрудници на кантората със стаж над 10 години стига до 1 милион лири стерлинги (1,56 милиона евро).

Бен Брандън е адвокат от повече от 20 години. През този период той е бил защитник на доста спорни личности, предизвикали остри обществени реакции с действията си. Един от тях е така нареченият „апостол на омразата” – имамът - екстремист Абу Хамза, който в речите си по време на молитвите отправял призиви за извършването на престъпни действия в името на Аллах. Той бе арестуван през 2004, когато американските служби поискаха да бъде екстрадиран във връзка със случая с отвличането на 16 туристи от терористи в Йемен. Въпреки подплътените с доказателства обвинения, че Хамза е бил ръководител на операция за създаването на лагер за обучение на терористи на американска територия с цел да подготви бойци за свещена война в Афганистан, Брандън успял да го спаси от екстрадиция. Пред съда той заявил, че представените данни са получени вследствие на наложен тормоз и така искането на САЩ било отхвърлено.

Адвокатът е специалист в тази област, както показват и други случаи, описани в биографичната му справка. Например успехът му да спаси друг свой клиент от екстрадиция в Гърция с аргумента, че условията в затвора в Комотини са нечовешки. Опитният адвокат обаче е работил и за ответната страна, т.е. в полза на държави, които са изискали екстрадицията на подсъдими. Сред тях е небезизвестният случай с индиеца Рави Санкаран, който бе обвинен за военен шпионаж и трафик с оръжие.

Последният успех на кантората е свързан с успешната защита на полицията в процеса за убийството на Марк Дъган от сили на реда по време на масовите безредици през август 2011 в Лондон.

Брандън обаче е специалист по широка гама от казуси, включително и във връзка с измами, подобно на случая с гръцката Пощенска каса. Най-скорошният от тях е делото срещу високопоставен служител на швейцарската банка Credit Suisse за укриване на финансови щети с цел да увеличи своите бонуси. Той бил екстрадиран в САЩ почти година и половина след ареста си във Великобритания.

Повече от ясно е, че двойката Гривес – Вацика целят да останат в Лондон за колкото се може повече време, затова и защитникът им се е постарал да отложи възможно най-много разглеждането на делото. По време на процеса на 5 февруари Брандън се е опитал да раздели различните страни на сложния казус с искането всяка част да с е разглежда по отделно, но съдът отказал. „Точно защото знаем, че става дума за сложен и времеемък процес би било добре и за двете страни да ускорим разглеждането”, заявил съдията в аргументацията на решението си. Той отхвърлил поисканата от защитата дата 14 април и насрочил 24 февруари като следваща дата за разглеждането на делото на гръцкия бизнесмен и съпругата му. Известен британски адвокат заявил пред вестник Етнос, че отлагането и отдалечаването на крайното решение по случая с екстрадицията на двойката, която цели адвокатът на Гривеас и Вацика може да се отхвърли лесно от съдиите.

Независимо от това дали и кога ще бъдат екстрадирани в Гърция обаче, най-важният въпрос остава: Как двама души, които нямат активи в Лондон (нито къща, нито офис) и чиято фирма отчита високи загуби през последните години имат възможността да наемат едни от най-известните, специализирани, резултатни изключително скъпо платени за услугите си адвокати във Великобритания?

Категории: Криминална хроника Пощенска банка източване кредитни милионери Кириакос Гривеас Анастасия Вацика адвокат кантора Бен Брандън Александър Камерън
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus