Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Кредиторите доволни, че банковата реформа напредва

09 Ноември 2013 / 12:11:50  GRReporter
1061 прочитания

Представителите на тройката изразиха задоволството си от развитието в банковия сектор по време на срещата си с управителя на Банката на Гърция Георгиос Провопулос.

На срещата бяха обсъдени контрола на  BlackRock и стрес тестовете, приватизацията на Eurobank, политиката на менажиране на необслужваните кредити от банковите групировки. Кредиторите специално отбелязаха, че е подновено завръщането на капитали в държавния сектор. Въпрос от най-голяма важност за банковия сектор е координирането що се отнася до стрес тестовете  и европейските обстоятелства, особено що се отнася до летвата от 8% за показателя core tier I.

Гръцките банки остават на ниво 9%, оправдано е обаче да се  иска същото третиране като на европейските банки, тъй като контролът над гръцките банки е много по-строг.

Управителят на Банката на Гърция информира представителите на тройката за развитието на оценяването от BlackRock, които до 30 ноември ще са предали данните за гръцкото портфолио, и по-нататък за международното портфолио на групировките.

Георгиос Провопулос

На базата на данните от оценяването, прибавяйки и капиталовите ползи, които могат да се получат като резултат от преструктурирането, централната банка ще определи очакваните нужди от капитали в сектора и ще ги обяви  в началото на следващата година.

Ако хармонизирането на 8% бъде прието, в съчетание с фактори като подобрените макроикономически сценарии, които прилага BlackRock и „откъсването” от общата сума на кредите на около 9 милиарда евро, които са принадлежали на оздравени банки, се създават очаквания за резултати, по-добри от онези при предишната проверка.

До 30 ноември Банката на Гърция ще е получила от банките информация за рамките на менажирането на необслужваните кредити, Според информациите, банковите групировки пристъпват към учредяването на „супер дирекции”, които ще се заемат с това, признавайки, че за създаването например на отделна лоша банка са необходими капитали, без резултатите да са по-добри.

Тройката беше информирана за рекапитализацията на кооперативните банки, които получиха удължаване на срока до края на месеца.

В развитие е увеличаването на капитала на 6 кооперативни банки, които са длъжни да покрият минималните изисквания на надзорниците, а през втория етап ще бъдат поканени и останалите банки да увеличат капитала си с цел засилване на показателя и развитие на дейностите им.

Εurobank

До края на посещението на тройката се очаква да бъдат изяснени все още отворените теми в сектора, като Eurobank, която е предмет на обсъждане между основният акционер- Фонда за финансова стабилност и кредиторите.

Тройката очаква предложения от Фонда и работната група, създадена от Министерството на финансите, за да напредне приватизацията на банката.

Проблемът е цената, на която може да бъде продаден пакетът от акции до първото тримесечие на 2014, трябва да се определи и видът инвеститор, който ще бъде приемлив като стратегически инвеститор.

За да е успешна приватизацията, оценката на банката трябва да се определи по пазарни критерии, тоест да е по-ниска от капиталите, които е внесъл Фондът и трябва да се вземе предвид, че заинтересуваните в момента по принцип са инвеститорски капитали, а не кредитни институции.

Това е крехко равновесие, което страните трябва да запазят, и затова определени кръгове не изключват възможността покриването на този етап на капиталовите нужди на банката, които възлизат на 1,5-2 милиарда евро, от Фонда за финансова стабилност, и в следващия етап след преструктурирането да бъдат потърсени частни капитали при по-добри условия. Представителите на банките поставят за обсъждане въпроса за вероятната промяна на условията на рекапитализация, с наблягане на варантите, така че повторната приватизация да бъде ускорена. Този въпрос от първостепенна важност за развитието на събитията около Eurobank.

 

Категории: тройка кредитори банки рекапитализация приватизация Eurobank
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus