Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Кредиторите напуснаха Атина с празни ръце

21 Септември 2012 / 19:09:41  Виктория Миндова
1137 прочитания

Гръцкото правителство и представителите на Международния валутен фонд, Европейската централна банка и Европейската комисия не успяха да се договорят за крайния вариант на програмата за фискална консолидация за следващите две години. Ръководителите на мисия на кредиторите Пол Томсън, Клауз Мазух и Матиас Морс напускат Атина без договореност и дават една седмица срок на Гърция да подготви с окончателен план. Междувременно в гръцката столица остават техническите служители на надзорната мисия. Те ще работят заедно с ресорните министерства, за да се разбере как точно Гърция ще спести над 12 милиарда евро до края на 2014.

Източници от финансовото министерство заявиха, че 11 милиарда евро ще дойдат от съкращение на бюджетните разходи, а около 2,5 милиарда евро допълнително ще влязат в държавната каса от реформиране на данъчната политика според Меморандум 2. Въпреки, че общите рамки на пакета са ясни, същите министерски представители заявиха пред журналисти: “Списък с конкретни мерки няма да има нито днес, нито утре. Това са повече от 11 милиарда евро – това не е лесна задача”.

От страната на гръцкото финансово министерство подчертаха, че засега няма промяна в целите. До срещата на финансовите министри от еврозоната на осми октомври, докладът на надзорниците ще е завършен, твърдят запознати. Целта на гръцката страна е пакетът с мерките за фискална консолидация да е завършен във вид приемлив и за Атина, и за кредиторите до връщането на тройката. Следващата среща на партийните лидери подкрепящи правителството ще се проведе в четвъртък 27 септември. По същото време ще се върнат в Атина и ръководителите на кредиториската мисия.

Клопката в сегашните преговори е как гръцкото правителство ще гарантира, че ще изпълни задълженията си ако програмата има отклонения. Мерките, които тройката смята за имагинерни и може да не дадат очаквания резултат са съкращенията в бюджетите на министерството на военната защита, организациите за местно самоуправление и здравеопазването. С тях правителството обещава да спести до 2,5 милиарда евро на бюджета.

От финансовото министерство казват, че в момента кредиторите искат да се конкретизират и допълнителните мерки, които ще трябва да се приложат, ако Гърция не успее да намали бюджетния дефицит според плана на програмата. Тези мерки най-вероятно ще са най-непопулярните – ново намаление на пенсии и заплати.

Докато течеше последната за тази седмица среща на Янис Стурнарас с представителите на международните кредитори настана малка суматоха в коридорите на финансовото министерство. Шок внесе новината на Ройтерс, че докладът на надзорниците не трябва да излезе преди президентските избори в САЩ на шести ноември тази година. Опасенията са били, че резултатите от проверката може да са толкова лоши, че да разклатят макроикономическия баланс на световната икономика, спекулираха гръцки журналисти.

Когато слуховете стигнаха до ушите на ръководителите на кредиторската мисия, те побързаха да ги опровергаят. “Тройката категорично отрича тази информация”, заявиха пред журналисти представители на офиса на Янис Стурнарас, докато течеше срещата на финансовия министър с представителите на кредиторите. След края на двучасовата среща самият ръководител на надзорниците от Европейската комисия Матеас Морс заяви, че новината на Ройтерс не е истина. “It’s not true”, беше единствената реплика, която Морс каза пред журналистите за целият му престой в Атина.

Сценарият, че докладът за състоянието на гръцката икономика ще закъснее се появи на дневен ред, след като престоят на надзорниците се удължи. От министерството подчертаха, че пакетът от мерки трябваше да е уточнен още през юни тази година, както беше договорено с подписването на втория Меморандум за финансова помощ. Двата предизборни периода и организационните закъснения на правителството оставиха много малък период за финализирането на пакета за фискална консолидация. Договарянето на крайния му вариант ще отвори вратата за изплащане на поредния помощен транш на стойност 31 милиарда евро. 24 милиарда от тях са предназначени за рекапитализацията на банките, а останалите седем отиват за попълване на дупки в бюджета.

Категории: ИкономикаПазари тройка кредитори Гърция финансова помощ
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus