Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Критично е състоянието на ранения при вчерашната терористична атака

02 Ноември 2013 / 09:11:54  GRReporter
1530 прочитания

И в събота сутринта продължава да е затворен булевард “Ираклиу” в северните предградия на гръцката столица, където снощи в 19,00 часа бяха застреляни от упор 22-годишният Емануил Капелонис и 26-годишният Георгиос Фундулис. И двамата са били членове на неонацистката партия Златна зора, пред чийто квартален офис е станала екзекуцията. При атаката бе ранен тежко 29-годишният Александрос Герондас, който бе опериран в продължение на 4 часа тази нощ.
    От лекарското съобщение става ясно, че младият мъж е постъпил с огнестрелни рани в дробовете, стомаха и диафрагмата и с вътрешен кръвоизлив в белия дроб, където е заседнал един от улучилите го куршуми. На път за болницата, преди да изпадне в безсъзнание казал на придружаващия го в линейката лекар, че нападателят продължавал да стреля срещу тях и като паднали тежко ранени на земята.  Полицията съобщи, че 29-годишният мъж, койтосе бори за живота си в момента е семеен и баща на малко дете, майка му е общински съветник в община Кифизия от партията Независими гърци.
    Службата за борба с тероризма води разследването по случая. В ранната съботна сутрин станаха известни и резултатите от балистичната експертиза на оръжието, което е използвано при двойното убийство. Това е пистолет тип “Застава”, който е “чист” - т.е. не е използван при други терористични акции. Това оръжие е характерно за арсенала на Сектата на революционерите - най-кръвожадната гръцка терористична организация. Пистолетите тип “Застава” се използват много често и отобикновените криминални престъпници.
    Полицията изучава и видеото от охранителните камери на заведението, пред което стана убийството. От него се вижда, че нападателите са двама, лицата им са закрити от мотоциклетни каски, приблизителната им възраст е 25-30 години. Единият от тях приближава жертвите и в упор ги разстрелва, след това двамата се отдалечават заедно, качват се на мотора и изчезват. Експертите смятат, че двамата екзекутори са изоставили мотоциклета наблизо и са били “поети” от поддържащща група, която ги е извела на безопасно място.
    Двойната екзекуция на членове на неонацистката Златна зора се определя като ответен удар на крайно леви сили за убийството на рапъра Павлос Фисас от член на Златна зора. Гръцките неонацисти и друг път са ставали обект на терористично нападение, но без кръв. Преди няколко месеца кварталната им органиация в Аспропиргос бе нападната с динамитен взрив. Тогава отговорността пое организацията FAI.

 

Категории: терористично нападение двойно убийство Златна зора Секта на революционерите Нео Ираклио Атина Служба за борба с тероризма
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus