Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Криза в корабния бизнес няма

09 Юни 2010 / 18:06:53  Виктория Миндова
1786 прочитания

„Криза в корабостроителния бизнес тази година няма,” казва представителят на българската корабостроителна компания MTG-Dolphin PLC Никос Папаконстантину. Специалистът бе един от многото участници на международното корабно изложение Посейдония 2010 в Атина и изказа добрите си впечатления от тазгодишния бизнес-форум специално пред GRReporter. Той разказа, че подобни изложения са от особена важност за компаниите в транспортния бизнес. Дори самото участие в различни международни изложения е знак за валидност и качество за много компании свързани пряко или косвено с корабната индустрия. „В последните седем години взимаме редовно участие в Посейдония като изложение. В този бизнес е важно, не само търсенето на нови клиенти и поръчки, но и присъствието и контактът със старите такива. Клиентите искат да уверение, че корабостроителницата да е активна и конкурентна на пазара, затова взимаме участие всяка година,” пояснява гръцкият представител на българската корабостроителница.

MTG-Dolphin PLC е една от българските корабостроителници, които постави България на картата на корабната индустрия с поръчки от Гърция, Холандия, Дания, САЩ, Унгария, Сърбия, Турция и др. Представителят на Варненската корабостроителница за Гърция заяви, че MTG-Dolphin PLC е конкурентноспособна на международния пазар поради доброто качество на изпълнение на поетите поръчки. Той каза, че компанията има традиции в производството на качествени  кораби и поради това гръцкият отдел осигурява почти половината от поръчките на фирмата. „За петнайсет години взаимна дейност с българската корабостроителница мога да кажа, че имаме едно много добро и ползотворно сътрудничество. Лицензирана е по международните стандарти в областта и се управлява професионално от фамилия Стоянови, които имат традиции в производството и са доказани професионалисти,” подчерта Никос Папаконстантину.

„Миналата година беше катастрофална за корабостроителния бизнес в световен план, тази година обаче нещата възвърнаха нормалния си ритъм. Това показва дейността ни като корабостроителница. Радваме се на засилен интерес след миналогодишния спад,” обясни Никос Папаконстантину.

Същото мнение сподели и координаторът за Гърция на германската лицензионна компания Germanischer Lloyd Марина Папайоану, която подчерта: „С криза или не животът продължава. Каквито и проблеми може да срещаме на местно или международно равнище, корабната индустрия е движеща сила в световната икономика, така че работата и задълженията трябва да се изпълняват.” Според наблюденията на Папайоану тази година няма спад в интереса към изложението и корабния бизнес като цяло се развива добре.

Компанията, която Марина Папайоану представлява е един от петте световни лидери в областта в издаването на лицензи за качество и изправност на кораби. Международният гигант Germanischer Lloyd се занимава също така със създаването на правила, процедури и ръководство за собствениците на кораби. Дейността му включва инспектиране и сертифициране на корабни материали и компоненти, както и обучението на корабни екипажи и служители за новите норми и правила в международното корабоплаване.

Изложения като това на Посейдония покриват пълната гама от продукти, услуги и технически нововъведения свързани със световното корабоплаване. Един интересен павилион на атинския форум бе този на консулството на Панама, който дава възможност на корабните собственици да сменят флага на държавата, под който пътуват. Изгодите са по-ниски данъци и такси за частните фирми-собственици на кораби и други морски плавателни съдове. „Интересът към флага на Панама е много висок поради добрите условия, които предлагаме на корабните компании и ниските разходи по данъци и такси в сравнение с други държави,” казва представителката на консулството. Тя каза, че Панама открива ново консулство на гръцкото пристанище Пирея, което ще улесни административните процедури за плаващите под панамски флаг. „Ако преди отнемаше на нашите клиенти в Европа между два до четири дни да уредят някои документи дистанционно, то с новия офис в Пирея всичко може да бъде уредено в рамките на един ден,” поясни тя. Други държави, които имат преференциална политика към търговското корабоплаване са страни като Малта, Кипър, Либерия и др.

Изложението Посейдония приютява над 1800 компании-лидери в международния морски транспорт и услуги от 87 държави в света. Провежда се всеки две години по традиция в гръцката столица и се рекламира от Ню Йорк до Хонконг. Нормално има поне 10 хиляди посетители за петте дни на изложението, като според организаторите очакваните приходи за местния туризъм тази година ще надминат 50 милиона евро. Изложението се помещава в огромните халета на старото атинско летище Елиникон, което за целите на международния форум се превръща в луксозен изложбен център. Между павилионите на хилядите чуждестранни компании могат да се видят бизнесмени, туристи или просто любопитни посетители. Форумът събира почти целия свят на 27,5 хиляди квадратни метра  и там може да се чуят най-различни езици и да се видят последните постижения в корабната индустрия. Особено привлекателно бе пространството заето от павилионите на индийските корабни компании. Там посетителите можеха да се запознаят с новите модерни постижения на индийския флот и в същото време да се наследят на благоуханните традиционни индийски ордьоври. Лабиринтите от рекламни пана и банери разкриват екзотични гледки от цял свят, като приканват посетителите да пристъпят към луксозните павилиони и да се запознаят с последните новости в търговския шипинг и морския превоз.

Категории: ИкономикаКомпанииПазари Корабоплаване Посейдония
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus