Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Кризата е голям шанс, но малко гърци го осъзнават

07 Октомври 2013 / 19:10:43  Анастасия Балездрова
1807 прочитания

На Гърция, която се намира за шеста поредна година в рецесия й трябва нещо повече от реформи, за да се изправи на крака. И решението може би се крие в новите изобретения и тяхното практическо приложение. Това бе духът на първата част на Гръцкия форум за иновации, който се провежда в Атина.

„Според проучванията едва 0,5 на сто от бюджета се отделят за нови разработки в Гърция. Това е прекалено малко и не може да спомогне с нищо стимулирането на младите изследователи. Но проблемът не е само във финансирането”, заяви професорът от университета в Потсдам Александрос Критикос – един от инициаторите на форума.

„Веригата в процеса на развитието на една оригинална идея е: основно изследване – приложение на изследването – малка компания – предприемач. Около тях се задейства цял механизъм от мениджмънт, привличане на рискови капитали, набиране на персонал и т.н. В Гърция тази схема изглежда така: основно изследване, пред което се изправя една стена от бюрократични спънки. Те са причината капиталите и много бизнесмени да напускат страната и на практика тук да няма приложение на изследователски работи”.

Критикос подчерта нуждата от премахване на всички бюрократични пречки и увеличаване на инвестициите в изследователската дейност, която може да бъде подпомогната и от гръцките изследователи, предпочели да заминат за работа в чужбина. „Това, което трябва да направим е да създадем една визия за това как искаме да изглежда Гърция след 10 години. След това да поставим конкретна цел и после да убедим гръцкото общество, че тя е това, което трябва да следваме”, посочи в заключение той.

„Иновациите са абсолютно необходими, ако искаме да постигнем икономически растеж. За съжаление много малко гърци гледат на кризата като на възможност. Повечето предимно се оплакват и искат да се върнем към стария модел, който обаче приключи безвъзвратно през 2009 ”, заяви министърът на административната реформа Кириакос Мицотакис.

Той призна, че държавната администрация действително поставя пречки пред предприемачите с многото закони и наредби, които правят практическото приложение на новите идеи почти невъзможна мисия. „Въпреки това, в Гърция за пръв път става ясно, че икономическото развитие ще е основано на частната инициатива, а не на така наречения „държавен капитализъм”.

Все пак, според министъра администрацията вече прави стъпки в подкрепа на частния бизнес. Кириакос Мицотакис посочи, че опростяването на процедурите и улесняването на връзките между гражданите и администрацията е приоритет за правителството. Заедно с министъра на развитието Костис Хадзидакис те са поели задачата да направят необходимите реформи за разчистването на бюрократичните препятствия.

Той каза също, че в началото на 2014 ще е готова новата електронна платформа data.gov.gr, където ще се поместват всички данни, които се предоставят на гражданите от държавните институции. В процес на разработка е и електронен портал, който ще предоставя възможността всички контакти между гражданите и институциите да се извършват по електронен начин.

Според ръководителя на Ударната група на Европейския съюз за Гърция Хорст Райхенбах в Гърция съществува голям потенциал за развитието на изследователската дейност и нейното практическо приложение. „Преди седем години страната се е намирала на много по-добра позиция от днешната в тази област. Дори завръщането там е достатъчен стимул за постепенното развитие на новите разработки и постигането на икономически растеж”, посочи той.

За това спомагат и сътрудничествата с други държави, като Германия, която залага на иновациите, както посочи заместник-министърът на образованието Томас Рахел. Той съобщи, че в момента текат 400 проекта между изследователи от Гърция и Германия, чиито инвестиции за научните открития достигат до 30 милиарда евро.

Професорът във Федералния политехнически институт в Лозана Йосиф Сифакис посочи, че Гърция трябва да се поучи от опита на други държави. „Това, което трябва да помним е, че уникален модел за иновациите не съществува”, каза той представи успешния опит не само на големи икономики като САЩ, Япония и Южна Корея, но и на развиващи се държави като Китай, Индия и Бразилия, както и на малки държави (Израел, Швейцария, Тайван).

Освен човешките ресурси, Сифакис заяви, че е необходимо подновяване на гръцките изследователски системи и обединение в управлението на изследователските центрове. „Необходимо е да се учреди Национална фондация на науките. Главният секретариат за научните изследвания продължава да е под управлението на министерството на образованието”, каза Сифакис и допълни: „Един от най-сериозните проблеми е бюрокрацията. Въпреки че Гърция е държава, която предлага ниска стойност и добро качество на живот, инвеститорите казват, че не биха дошли тук, ако нямат гаранциите, че отношението ще е сериозно и няма да имат проблеми със споменатата вече бюрократична „стена”.

Сътрудничество с други държави, промени в начина, по който функционират университетите и подкрепа на предприемачеството препоръча и Чарлз Уеснър от Националната академия на науките в САЩ. „Сериозна загуба е да не се възползваме от кризата”, каза той в края на речта си.

Разгледайте статии GRReporter, посветени на гръцки изследователи, постигнали успехи в своите научни области в чуждестранни университети.

http://www.grreporter.info/Grk_konstruira_prviya_v_sveta_chip_ot_grafen/8564

http://www.grreporter.info/node/1004

Категории: Икономика иновации предприемачество научни изследвания бюрокрация
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus