Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Кризата смъква цените в супермаркетите

03 Август 2012 / 13:08:58  GRReporter
1748 прочитания

Гръцките супермаркети намалят цените на хранителните продукти, но с доста бавно темпо. Причината е икономическата криза или по-точно казано фактът, че голяма част от потребителите се затрудняват да купят дори продукти от първа необходимост.

Данните на Наблюдателницата на цените към министерството на развитието са крайно показателни. От последния анализ става ясно, че въпреки средното повишение от 0,32 на сто в цените на продуктите от 56 основни категории през последната година, през първата половина на 2012 е било регистрирано намаление в потреблението в размер на 1,60 на сто.

Рецесията накара веригите от супермаркети да започнат да приспособяват цените си към негативните промени в пазара на работа, след като заплатите намаляха средно с около 23 на сто, орязването на пенсиите надхвърли този процент, а безработицата стигна до 22 на сто. Ако към всичко това бъде добавено свръхоблагането на доходите с особено високи данъци става ясно, че през следващите месеци супермаркетите ще бъдат принудени да направят още по-„смели” намаления на цените.

Какво сочат данните до момента:

- Единствената категория продукти, където все още се наблюдава покачване на цените са пресните плодове и зеленчуци. По-конкретно през първата половина на годината цените им са се повишили средно с около 6,32 на сто, при условие, че през последната година бяха намалели с около 11 на сто. Анализатори напомнят все пак, че цените на плодовете и зеленчуците зависят в голяма степен от климатичните условия и обема на производството. Освен това съвсем наскоро цените им бяха либерализирани и не е изключено супермаркетите да използват този факт, за да компенсират загубите си от намаляването на цените на други стоки.

- През първата половина на годината потреблението на хранителни продукти е намаляло с 2,27 на сто, докато през последната година цените на тази категория отчетоха повишение от около 1,64 на сто.

- С 1,37 на сто са намалели цените на стоките за лична употреба, при спад от 1,87 на сто в периода юни 2011 – юни 2012. Алкохолните напитки са поевтинели с 0,07 на сто при спад от 0,39 на сто през последните 12 месеца, а продуктите за бърза консумация – с 0,07 на сто при общ спад 0,52 на сто.

- Впечатлителна е промяната в цените на безалкохолните напитки, които отчетоха спад през първото шестмесечие на годината, въпреки че през последната година бяха повишени. Общото намаление е в размер от 1,77 на сто, въпреки скока от 5,79 на сто в периода юни 2011 – юни 2012. Минералната и трапезната вода, соковете и безалкохолните напитки са поевтинели с 1,13 на сто спрямо миналогодишното повишение от 7,88 на сто. Цените на кафето, какаото и чая също са паднали с 2,56 на сто, въпреки че през последната година са били завишени с 3,24 на сто.

- От началото на годината цените на млечните продукти са намалели с 0,58 на сто. В периода юни 2011 – юни 2012 те бяха скочили с 1,64 на сто. Овесените ядки и техните производни отчитат най-голям спад – 2,64 на сто при 0,57 на сто през последната година. Зехтинът, олиото, маслата и маргарините, чиито цени бяха „скочили” с 0,76 на сто през последната година намаляха с 3,89 на сто в периода януари – юни 2012. От завишени в процент 1,67 на сто цените на захарта, сладките, шоколадите и сладоледите намаляха с 1,32 на сто.

- Сравнени с тези големи отклонения цените на месните продукти се запазиха почти непроменени. От юни 2011 до юни 2012 те са паднали с 0,66 на сто, а от началото на тази година до днес – с 0,58 на сто. Голям спад отчетоха и цените на зеленчуците – от 0,12 за миналата година до 8,68 на сто през първото шестмесечие.

- През същия период останалите продукти са поевтинели с 1,20 на сто, въпреки че от юни 2011 до юни 2012 цените им са се повишили леко с 0,06 на сто. По подобен начин са се оформили и цените на прясната и замразена риба. През първите шест месеца на годината са паднали с 3,52 на сто, а през последните 12 месеца – с 2,27 на сто.

В същото време през месец май главният индекс на потребителските цени се е повишил с 1,4 на сто в сравнение със същия период миналата година. Хранителните продукти и безалкохолните напитки са поскъпнали с 1,75 на сто, което означава, че супермаркетите са смъкнали цените на стоките си. Пак по данни на Националната статистическа служба през май цената на алкохола е скочила с 0,42 на сто.

Със стойност на хармонизирания индекс на потребителските стоки  в размер 0,9 на сто Гърция заема 29-о място в европейската класация сред 32 страни. Както посочват представители на министерството на развитието „в последно време Гърция се намира под средните за Европейския съюз и еврозоната стойности, които респективно са 2,6 и 2,4 на сто. През месец май страната бе на последно място сред страните от еврозоната”.

Според тях това се дължи най-вече на увеличаването на коефициента на ДДС за хранителните продукти от 13 на 23 на сто, на акциза върху нафтата за отопление и на международните цени на петрола. Те допълват обаче, че „позицията ни в сравнение с останалите европейски страни се подобрява и това доказва, че реформите, „пробуждането” на потребителите и намалената консумация упражняват натиск върху цените”.

Категории: Икономика супермаркети цени консумация рецесия намалени доходи
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus