Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Ку-клукс-клан приветстваха Златна зора в Ню Йорк

16 Октомври 2012 / 19:10:40  GRReporter
1329 прочитания

„Ултранационалистическата партия Златна зора откри офис в Ню Йорк, за да се свърже с гръцката диаспора. Партията вече е учредила клон и в Мелбърн, Австралия”, се посочва в текст, който публикуваха на електронната си страница „Рицарите” – една от шестте организации, които носят името на Ку-клукс-клан в САЩ.

В публикацията се посочват резултатите от последните социологически проучвания, според които Златна зора е третата политическа сила в Гърция. „Рицарите” са качили на страницата си и откъс от недействащата все още електронна страница на нюйоркския клон на ксенофобската партия.  „Целта ни е да стимулираме и да разпространим сред гръцката диаспора националистическата визия на Златна зора. Трябва да се възпротивим на мултинационалните и насочени срещу Гърция планове на Новия световен ред”.

„Кой каза, че американските институции не се занимават с гръцките партии? Свързаната с американската държава организация Ку-клукс-клан призна Златна зора за братска организация”, бе реакцията на партията по повод на публикацията в сайта на „Рицарите”.

Членовете на Ку-клукс-клан обаче не пишат нищо за реакциите на гърците, които живеят в Ню Йорк срещу присъствието на Златна зора в града. Както посочи един от тях: „Златна зора нямат никакво обществено присъствие тук. Не биха могли да имат, защото Ню Йорк е градът на емигрантите”. Според източници емигрантски организации на гърци възнамеряват да протестират срещу ксенофобската партия пред сградата на ООН.

В същото време действията на депутати и обикновени членове на организацията срещу зрителите на спорната театрална постановка  „Corpus Christi” са на път да предизвикат разкол в Гръцката православна църква. Докато митрополитът на Пирея Серафим подаде в съда общ иск заедно с членове на Златна зора срещу авторите на постановката, негов „колега” отправи остра критика срещу ксенофобите.

Митрополитът на Сисани и Сиатиста Павлос се  противопостави на Златна зора, като подчерта, че е „жалко, че някои „борци на християнството” са се обединили с тях, за да защитат Христос”. В статията си, която се помества от електронната страница за църковни новини romfea.gr митрополитът пише, че „Златна зора преследва, обижда и осмива всекидневно Христос с действията си срещу бежанци, имигранти и дори деца. В действителност Златна зора е Черна нощ”, подчертава той.

Мускулестите момчета с черни фанелки обаче не униват и продължават да „раздават правосъдие” така, както те го разбират. Поредната жертва на расистко насилие е един 21-годишен гръцки гражданин. Той е бил нападнат с железни вериги от група мъже. От нанесения побой младежът е получил повреда на едното си око. Въпреки че на мястото на нападението е имало и други хора, никой не се е намесил, за да предотврати побоя.

Според жалбата на жертвата, която се помества на електронната страница на кампанията „И една жертва на расистко насилие е много”, организирана от Върховния комисариат на ООН за бежанците, младежът е бил нападнат към 21:30 в петък вечерта.

Той слязъл от тролея заедно с други пътници, но бил единственият, който би могъл да бъде сметнат за чужденец, заради египетския си произход. На спирката се намирали 3-4 мъже, облечени в черно, които имали със себе си кучета.

Когато го нападнали той започнал да вика, че е грък, но те продължили да го удрят с веригите по главата в продължение на около пет минути.

Според жалбата една жена, която слязла от тролея заедно с жертвата му казала: „Не мога да ти помогна. Чакай да дойде полицията”, а преминаващи хора казвали от разстояние, че е „жалко, че се случват подобни неща”.

Категории: Общество расистко насилие Златна зора Ку-клукс-клан митрополити театрална постановка
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus