Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

«Лаврентис Лаврентиадис - ръководител на престъпна организация»

14 Януари 2012 / 16:01:38  GRReporter
1465 прочитания

«Лаврентис Лаврентиадис е задвижил съвсем открито план, чиято цел е била източването на огромни заеми от фирми, създадени с помощта на хора, работещи в неговите компании, с цел да получат без обезпечаване и гаранции заеми от Proton Bank, при това с измама на надзорните органи и останалите акционери. Тези заеми са били използвани за съвсем други цели, а не за тези, за които са били отпуснати.

Лаврентиадис е извършил измама, която представлява углавно престъпление, тъй като е заблудил останалите акционери на банката и компетентните надзорни органи, като е скрил от тях основни данни, свързани с отпусканите заеми, които при нормални условия биха довели до неотпускане на заемите, или до различна оценка на кредитния риск».

Това приписва новото ръководство на Proton Bank на бившия мажоритарен собственик на банката Лаврентис Лаврентиадис, в обширната жалба, подадена преди няколко дни в атинската прокуратурата. В документа ръководството на Proton Bank описва Лаврентиадис като «водеща фигура в група, развиваща престъпна дейност». Също така се посочват редица «измамни, незаконни вредни действия» на Лаврентиадис и на още 8 от членовете на стария Управителен съвет на финансовата институция. Същевременно се разкриват и редица случаи на намеса от страна на Лаврентиадис в процедурите за вътрешен контрол на банката, за да не бъдат разкрити нелегалните операции.

Жалбата-доклад на новото ръководство на Proton Bank, състояща се от 35 страници, е подадена на 3 януари 2012, в атинската прокуратура. В документа се иска Лаврентиадис и съучастниците му да бъдат „наказани за назидание”, като се посочва, че новото ръководство на Proton Bank ще се яви като граждански ищец по делото заради причинените на банката имуществени вреди на стойност 200 млн. евро. Докладът на новото ръководство на Proton Bank съдържа редица нови данни по случая, включително и тежки обвинения към Лаврентиадис и сътрудниците му.

Както е отбелязано в документа «Лаврентиадис е създал механизъм, чрез който е постигнал одобряването на огромни по размер кредити за фирми, които пряко или косвено са били свързани с него самия, като по този начин е обслужвал собствените си интереси в ущърб не само на старата Proton, но и на днешната нова банка като неин приемник. По-конкретно, от компетентните органи е установено, че през 2010 до първата половина на 2011, Proton Bank е отпуснала кредити на новоучредени, местни или офшорни фирми, с цел главно изкупуването на дъщерни компании на Alapis и Elfe. Обща черта на тези операции са прибързаните, съкратени и отклоняващи се от вътрешните правила на банката процедури. В много случаи въпросните кредити са отпускани на фирми, учредени същия ден или няколко дни преди това, които естествено не са развивали никаква бизнес дейност».

По-нататък документът продължава «решаваща роля в осъществяването на горепосочения план е изиграл Лаврентис Лаврентиадис, който с помощта на съветниците си, сътрудниците си и останалите замесени лица, се е намесвал в процедурата по одобряване на кредитите, като е заменял висши служители на Proton със свои доверени лица, които в някои случаи са били бивши служители на неговите фирми».

Особено интересно е това, което се посочва в доклада за преодоляването на вътрешния контрол на Proton Bank от Лаврентиадис и сътрудниците му.

Както се отбелязва «Отдел „Вътрешни ревизии”, въпреки че е имал актуализиран правилник и шестима служители, и през 2008 и 2009 е извършил проверки в Отделите „Фирмено банкиране” и „Частно банкиране” с обективно и правилно представяне на кредитния риск, също е бил значително отслабен чрез промените и кадровите размествания, извършени от март 2010 до януари 2011, което довежда до влошаване качеството на неговата дейност и недостатъчната оценка на кредитния риск. По този начин Отдел „Фирмено банкиране”, въпреки значителния размер на портфейла си, не е включен в контролната дейност на Отдел „Вътрешни ревизии”».

И накрая, показателно за стила на жалбата-доклад и отношението към Лаврениадис е пасажът, в който се отбелязва, че «извън всякакво съмнение е, че всички те, срещу които е подаден искът, са били обединени от една обща цел – с престъпна дейност, включваща измами и злоупотреби, да работят в ущърб както на намиращата се в ликвидация Proton Bank, така и на нашата банка. Лаврентис Лаврентиадис е ръководна фигура в тази група, този, който е ръководел организацията от самото начало».

 

 

Категории: Лаврентис Лаврентиадис жалба доклад ново ръководство Proton Bank
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus