Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Лекар “забрави” да декларира четири милиона евро пред данъчните

04 Юни 2013 / 15:06:31  Виктория Миндова
1076 прочитания

В началото на тази седмица гръмна нов скандал с разкритието, че лекар “забравил” да декларира почти четири милиона евро пред данъчните служби за периода 2008-2011. Лекарят е известен специалист “уши-нос-гърло” с луксозен кабинет в скъпия столичен квартал Колонаки, а неговите клиенти са местни звезди от шоубизнеса, предават гръцките медии. Той подобно на много други свои колеги е декларирал за дълги години приход близък до необлагаемия минимум, въпреки че е поддържал преуспяваща частна практика. Това е един от малкото случаи, в които се оповестява отявленото престъпване на закона и пример за ширещата се данъчна некоректност в Гърция.

С влошаването на икономическата ситуация в страната, борбата с укриването на данъците и справедливото разпределение на данъчната тежест стана приоритет номер едно на държавното управление. Независимо от гръмките обещания за справяне с данъчната некоректност, това остава едно от слабите места гръцката публична администрация.

В шестата година с рецесия, държавата е използвала всяка възможност за облагане на доходите и имотите на данъкоплатците, но все още не може да покрие разликата между приходите и разходите в бюджета. В същото време обикновените граждани продължават да негодуват, че цената на кризата плащат само честните данъкоплатци, които декларират пълния размер на доходите си. Μалко се прави за усвояване на проблема с данъчната некоректност при самоосигуряващите се.

Същата оценка за ситуацията в Гърция даде и ресорният комисар по въпросите на данъчното облагане, митниците и статистиката към Европейския съюз Алгидрас Семета, който посети страната тази седмица. Пред народните представители, той заяви: “Двете основни области, в които съсредоточихме техническата си помощ към гръцкото държавно управление бяха по-доброто събиране на задълженията и по-ефективния одит на богатите данъкоплатци. Страхувам се, че подобрението в тези области остава все още бавно”.

Година след подписването на Меморандума за финансова помощ, Европейската комисия изпрати група от специалисти (task force), за да предостави техническа помощ за реформиране на държавната администрация. Семета подчерта, че над 40% от времето, което европейските бюрократи са работили по подобряването на процедурите в публичната администрация е било отделено за оптимизиране на работата на данъчните служби. Въпреки това, реални подобрения в работата на данъчната система все още не се забелязват. На пресконференция за резултатите от посещението, попитахме Семета дали смята, че липсата на политическа воля е причината данъчната система в Гърция все още да остава неефективна.

“Не бих казал, че липсва политическа воля. От срещите си с министъра на финансите виждам ясно изразено желание за реформа. Създаването на специална позиция на главен секретар по приходите е стъпка напред, но трябва да се подобри управлението на регионалните данъчни офиси и на данъчната администрация като цяло”, отговори на GRReporter Алгидрас Семета.

Той е категоричен, че Гърция вече е усъвършенствала по-голямата част от законовата рамка, от която зависи подобряването на събирането на приходите. Сега остава закона да се приложи на практика, което винаги е било проблем за гръцката администрация. Според него в момента трябва да се даде техническо време, за да се обучи персонала в данъчната служба да прави ефективни проверки и бързо да установява възможните нарушения.

“Независимо, че икономическата и социалната ситуация в страната остава много трудна, има очевидни  признаци за подобряване на доверието в страната в средносрочен план”, заяви комисаря в Атина.

Един от най-разискваните въпроси в Гърция напоследък е намаляването на ДДС за туристическите услуги и ресторантьорството. Представителите на туристическия сектор и общественото хранене настояват данъка да бъде намален от 23% на 13%, за да се подсили турситическия сезон. След последното си посещение външните кредитори заявиха, че темата ще може да се обсъди при следващата проверка на състоянието на гръцката икономика.

Надзорната тройка от Международния валутен фонд, Европейската централна банка и Европейската комисия се връща в Атина следващата седмица. Семета заяви, че не може да вземе отношение за намаляването на данъците, защото е обикновен служител в системата на Европейския съюз. Той поясни, че крайното решение за намаляването на ДДС е в ръцете на надзорната тройка и правителството, но засега изглежда предложението ще се замрази. “Данъчната политика на една страна зависи от фискалните възможности в бюджета”, заяви Семета, като намекна, че не може да се очакват данъчни облекчения, ако загубените средства от намалените приходи не се компенсират от друг източник.

Категории: ИкономикаПазари данъчна некоректност укриване на данъци Гърция криза
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus