Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Лекарите в болниците стачкуват заради неуредици с дежурства

20 Юли 2010 / 11:07:13  GRReporter
1454 прочитания

Лекарите в болниците обявиха стачка, която ще продължи до края на седмицата като през това време болниците ще работят с извънреден персонал. Вчера когато започна стачката в нея са участвали поне 70% от лекарите в провинциалните болници, каза Димитрис Варнавас – председател на Федерацията на съюзите на болничните лекари в Гърция, която обяви стачката.

В област Атика единствено лекарите от държавните болници Никеа, Атико, Червен кръст и Света Олга се присъединиха към стачниците. Съюзът на лекарите от Атина и Пиреа се разграничи от Федерацията на съюзите на лекарите и реши да стачкува утре за 24 часа, когато е и денят за гласуването на разкритикувания проектозакон. По този повод те обявиха митинг протест пред парламента в 11 часа, в който ще се включат и доктори от частните болници.

Основното искане на лекарите е да бъде оттеглен проектозаконът, който предвижда болниците да работят целодневно. Според г-н Варнавас това ще доведе до преминаването на здравеопазването към функциониране на частни начала. Втората причина за стачката са наредбите за промени в режима на дежурствата. Лекарите заявяват, че не са съгласни да дежурят повече от четири пъти месечно, което вече се случва без тяхно съгласие, а по административна заповед. Тяхното искане е да им се изплащат дежурствата навреме и изцяло от перата на държавния бюджет.

Според проектозакона всеки доктор ще получава месечно обезщетение за определен брой дежурства, а в случаите, когато е дежурил повече пъти това ще му се плаща от приходите на болницата, които тя ще има поради целодневното си функциониране. Според Министерство на здравеопазването месечното обезщетение ще се дава за определен брой на дежурствата, които съответстват на 90% от нуждите на болниците, но докторите са на различно мнение. Предвидените дежурства според обезщетенията стигат, за да бъдат покрити едва 50% от нуждите на болниците, а сериозни проблеми ще настъпят в провинциалните болници, където липсва персонал, казва д-р Панос Папаниколау за вестник Катимерини. Според докторите новата система ще задълбочи проблема с неплатените дежурства и те казват, че са готови да не изпълняват дежурствата, които ще са извън определения за месеца брой, ако от управата на болниците не се обвържат, че ще отпуснат средства, за да им ги обезпечат финансово.

В същото време новият закон ще задължи директорите на държавните болници да внасят декларация за имуществото си. Досега Федерацията на съюзите на болничните доктори многократно искала да се нареди чрез закон на всички доктори да си подават декларации за имуществото. В болница Атико, чиито доктори също стачкуват тази седмица тръгна подписка преди десет дни, чрез която те разкриват на ревизорите данните на банковите си сметки. Новата наредба на закона за декларациите на имуществото на диркеторите на болниците е част от плана за борба с корупцията, а докторите желаят това да важи за всички доктори и не само за директорите.

 

Категории: АктуалноОбщество доктори
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus