Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Летището в Атина се отваря за азиатския пазар

06 Декември 2012 / 15:12:52  GRReporter
2251 прочитания

Атинското летище „Елефтериос Венизелос” може да се превърне в ключов играч в полетите към Азия, смятат представители на неговото ръководство. Те отчитат първите признаци на подобрение на климата, след като се очаква много авиокомпании да започнат полети от и към гръцката столица през идващия летен период. Допълнителен повод за умерения оптимизъм е и подписаното наскоро споразумение с катарските авиолинии.

В същото време източници отхвърлят вероятността да бъдат намалени летищните такси и твърдят, че съществуват достатъчно стимули, които благоприятстват продължението на летаталните програми на авиокомпаниите.

Те определят присъствието на Qatar Airways като гаранция за привличане на нови партньори, констатират сериизно свиване на вътрешния пазар и признават, че конкуренцията за доходоносните вътрешни полети се е увеличила след навлизането на кипърските авиолинии Cyprus Airways. Паралелно с това очакват действията на правителството за продажбата на държавния дял от летището в размер на 30 на сто и подновяването на концесионния договор.

„Събитията се развиват главоломно. Свидетели сме на огромни преразпределения във въздушния транспорт и световната икономика, в които „новият свят” се развива с много бързи темпове”, отбелязват представителите на компанията и отбелязват, че Азия вече достига потока на пътници в Европа, т.е. 1,5 милиарда.

„През 2030 се очаква броят на пътуващите да достигне до 4,5 милиарда. В тези условия пътуващите между Азия и Европа от 60 милиона днес ще достигнат до 130 милиона през следващите 15 години”, допълват от ръководството на летището.

Тези преразпределения упражняват голям натиск на авиокомпаниите, като много от най-силните играчи се принуждават да напуснат традиционните си пазари на Запад. В същото време обаче не могат да се конкурират с новите авиокомпании, които търсят стратегически позиции в новосъдадените условия.

Като пример за това представителите на атинското летище сочат факта, че от 2005 всекидневно се извършват по четири полета от Атина към Близкия изток: Доха, Дубай и Катар. От там съществуват 50 връзки към Азия и Австралия, като компаниите, които ги извършват предоставят много по-добри услуги и на конкурентни цени в сравнение с традиционните авиокомпании. Паралелно през 2012 полетите на европейските авиокомпании към Азия са намалели с 35 на сто за сметка на съответното повишение в полза на азиатските.

Очаква се авиокомпаниите от страните в Персийския залив станат първенци в дългите полети, понеже са поръчали голям брой най-съвременни самолети, които печелят в конкуренцията с потенциала и разхода на гориво на самолетите на традиционните авиокомпании.

„Компания Emirates има най-големия самолетен парк за дълги полети в света. Това показва една динамика в Азия и изоставане в Европа”, посочват те. Освен това традиционните играчи са толкова притиснати, че вече не са в състояние да поддържат линии, от които имат само сезонни печалби. Това налага резки промени в маршрутите, за което летищата трябва да бъдат много еластична политика. „Най-агресивни са нискобюджетните авиокомпании, които променят или прекъсват полети всяка седмица”.

Първите признаци на подобрение

От летище „Елефтериос Венизелос отчитат подобрения на отрицателния имидж на Гърция. „В сравнение с миналата година ситуацията се подобрява с всеки изминал месец, въпреки намалението на полетите”. Те подчертават, че е необходимо вниманието на управляващите да се съсредоточи върху Атина, понеже тя е критична за погледа върху цялата страна.

Успешното споразумение с Qatar Airways

Като една от най-важните стъпки се определя договореността с катарските авиолинии, в съревнованието за която са участвали много конкурентни летища. „Поемането на полетите по маршрута Атина – Ню Йорк от Qatar Airways е един признак за доверие към гръцката икономика”, посочват от летището и допълват, че става дума за пазар с участието на 700 000 пътници. Според тях дори когато директните полети се извършваха от компаниите Delta, Continental и старата Olympic Airways 50 на сто от пътниците са стигали до Атина чрез междинни полети.

Оттеглянето на авокомпании

От „Елефтериос Венизелос” твърдят, че са положили много усилия да убедят сингапурските авиолинии Singapore Airlines да запазят полетите си от атинското летище. Но от компанията са заявили, че са решени да се съсредоточат върху най-важните си пазари, понеже не могат да се конкурират с новоизгряващите авиокомпании.

Според тях повечето от компаниите, които са се оттеглили „бяха дошли в периода на силното развитие на летището” и ударът върху вътрешния пазар е ускорил тяхното оттегляне.

Вътрешният пазар и подновяването на концесионния договор

Според представителите на атинското летище кипърските авиолинии отбелязват динамично присъствие, след като с трите вътрешни полети са си осигурили пазарен дял в размер на 20 – 25 на сто.

„За нас е много важно да съществува една стабилна и силна авиокомпания, която да се развива в летището”, е техният коментар за новия опит за сливане на компаниите Olympic Air и Aegean.

Категории: ИкономикаКомпании атинско летище концесионен договор азиатски пазар
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus