Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Леви активисти набиха полицай на Синтагма

08 Април 2012 / 12:04:57  GRReporter
1367 прочитания

На централния атински площад се бяха събрали демонстранти, които след погребението на Димитрис Христулас организираха шествие. Преминавайки по булевард „Вулягменис” те се насочиха към мястото на самоубийството на 77-годишния пенсионер, където оставиха цветя и скандираха лозунги.

Част от събралите се нападнаха охраняващите полицаи, свалиха якето, палката, бронежилетката и безжичния телефон на един от тях. После окачиха отмъкнатите предмети на едно дърво близо до това, под което Христулас сложи край на живота си.

Наложи се полицаят да бъде откаран в болница, за да му бъде оказана първа помощ.

Погребението на Димитрис Христулас завърши малко след 15.00 часа в Първо атинско гробище. Според собственото му желание тленните му останки ще бъдат транспортирани в България, където ще бъде кремиран.

Ковчегът на самоубилия се пенсионер бе поставен на импровизиран пиедестал пред входа на гробището.

Роднини, приятели, и множество непознати се бяха събрали в Първо атинско гробище, за да кажат последно сбогом на 77-годишния пенсионер, а когато ковчегът пристигна събралото се множество избухна в ръкопляскания и започна да скандира лозунги.

В надгробното слово, прочетено от дъщеря му, тя отбеляза, че действието на баща й има дълбок политически смисъл. Бе прочетено и послание от известния композитор Микис Теодоракис, в което той подчерта „политическия завет”, оставен от Димитрис Христулас, който избра да сложи край на живота си именно на площад Синтагма, пред сградата на гръцкия парламент.

По време на погребението бяха прочетени послания от различни организации, а накрая прозвуча и песента на Манос Елефтериу и Микис Теодоракис «Кой живота ми преследва».

 

 

Категории: самоубийство пенсионер Димитрис Христулас погребение нападнати полицаи
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus