Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Либерализацията на професиите ще увеличи БВП, но не сега

09 Май 2013 / 19:05:50  Виктория Миндова
992 прочитания

Вече повече от пет години Костас, който е на 38 години работи като таксиметров шофьор. Той е зад волана между осем и десет часа на ден и смята, че таксито като професия не е за всеки. Според него основните качества на добрия шофьор са спокойствие и постоянно внимание, както към движението по улиците, така и към клиентите.

След влошаването на икономическата ситуация в страната работата му е намаляла значително. “Има дни, в които трябва да обикалям по два часа по улиците на Атина, за да намеря клиент за курс, от който няма да изкарам повече от пет или десет евро”, казва мъжът. Въпреки това, той смята, че таксито е добър начин да си изкарваш хляба в Гърция, независимо, че от този занаят вече не се печелят много пари.

Професията на таксиметровите шофьори е една от стотиците, които бяха реформирани в процеса на оздравяване на гръцката икономика в последните три години.

Основните промени, които държавното управление внесе с либерализацията на такситата бяха свързани с отмяната на доживотния лиценз за извършване на дейност или посмъртното му предаване на член от семейството. Държавата отпусна на нови поименни разрешения за управление на такси и въведе задължително оттегляне на лиценза, когато конкретният шофьор излезе в пенсия или почине.

Това на пръв поглед може да изглежда като обикновена бюрократична рокада, но на практика премахването на ограниченията в броя на лицензите за такси помогна да се намали продажбата на черно на разрешения за управление на таксита и значително да падне цената на лицензите, които доскоро се продаваха за шестцифрени суми. С други думи, реформирането на нормативната рамка на таксиметровата професия помогна пазарът да се саморегулира и да намали цените на лицензите без пряко ограничение от държавата.

“В периода преди кризата всяка събота вечер можеше да изкараш с таксито 150 евро за по-малко от два часа. Сега много по-трудно се намират клиенти. Въпреки това, успявам да си покривам разходите и работя за себе си. По-добре е отколкото да работя за някой друг”, подчертава предимствата да си собственик на разрешение за управление на такси и сам да го караш.

Не всички шофьори на такси обаче са в същата позиция. Преди 2008 в Гърция броят на лицензите за управление на такси беше не повече от 11 хиляди. Ограниченият им брой доведе до широка спекулация с цената им и тя можеше да достигне до 200 хиляди евро. Много от собствениците на лицензи ги даваха под наем, в резултат на което цената на услугата се натоварваше допълнително.

Сега цените на лицензите за управление на такси са спаднали до около 40 хиляди евро. Според Костас тази цена трябва да бъде още по-ниска. “Има млади хора, които искат да работят, но не намират отворено място по специалността си. Те могат да се захванат с моята професия. Ако имат нужните качества, това е един честен начин да си изкарваш парите. Преди да променят закона за регулация на таксиметровите услуги, можеше да станеш таксиметров шофьор само ако някой умре или платиш прескъпо. Сега това вече не важи”, казва Костас.

Дейността на таксиметровите шофьори е между 343-те затворени професии в Гърция, които доскоро се характеризираха със строга държавна регулация и ограничения. Либерализацията на професиите и пазарите в Гърция започна като част от оздравителната програма на страната. Тя има за цел да възстанови положителния бюджетен баланс на страната и да възвърне положителния икономически ръст, който този път трябва да се основава на по-стабилни основи.

Проучванията на Института за икономически и индустриални изследвания сочат, че освобождаването на ограниченията в гръцката икономика може да повиши БВП с 15% в дългосрочен план. “Ако въведем пълна либерализация на пазара, но не по модела на Сингапур, а според стандартите на еврозоната, Гърция може да спечели много”, подчерта министърът на финансите Янис Стурнарас.

Засега правителството е постигнало освобождаване на 72% от затворените професии в страната. Дългата рецесия пречи да се забележат видими разлики в професиите, но според Стурнарас реалните предиства от приложените мерки ще се усетят с идването на икономическия растеж.

“Тази либерализация, за която говорят трябваше да се въведе преди години. Преди Гърция да влезе в еврозоната и всичко да започне да се раздува”, каза в заключение таксиметровия шофьор Костас, който не вярва в чудеса и смята неговата генерация за загубеното поколение на Гърция.

Категории: ИкономикаПазари либерализация Гърция такси
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus