Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Либерализацията на такситата в Гърция се оказа пародия

23 Март 2012 / 21:03:27  GRReporter
1212 прочитания

Либерализация на пазара на такситата без право на издаване на нови лицензи е парадоксът, който се роди след 17 месеца мъки да се реформира тази професия по принципите на пазарната икономика. Подобно на много други опити на последните гръцки правителства и в този случай се достигна до компромисен вариант, който не може да се нарече “нито рак, нито щука”. Гръцкият парламент се очаква да гласува закон, с който не се отменят ограниченията за издаване на таксиметров лиценз, а само се променят.

Решение за броя на такситата в един регион ще взимат общинските служби, като коефициента за изчисление на максималния брой за издадени разрешения ще се определя от броя на населението, съществуващата пътна инфраструктура и особеностите на околната среда. Поектозакона предвижда, че ще се падат 2,5 лиценза на всеки 1000 жители за столицата и по 1,5 лиценза на 1000 жители в провинцията. С тези ограничения двете най-големи общини в страната (Атина и Солун) нямат право да издават нови лицензи, което и обезмисля прекрояванео на закона.

Като положително се оценява решението да се пуснат в движение таксита с пет до девет места, които няма да имат право да спират и да качват пътници по улицата, а ще работят само по повикване. Те няма да имат таксиметров апарат, а ще работят с фиксирани такси. Всички съществуващи лицензи ще имат право да се продават свободно на пазара между квалифицираните шофьори, но за транзакциите ще се плаща по 20% данък. Разрешенията за право на упражняване на професия като тази на шофьорите се смята за актив и ще подлежи на данъчно облагане, за разлика от практиката досега.

Крайният вариант на закона за либерализацията на такситата съставен от министъра на транспорта Макис Воридис намери най-силен отпор в лицето на неговия предшественик Янис Рагусис. Той обвини Воридис, който скоро бе отлюспен от ЛАОС и зае почтино място в Нова Демокрация за избирателна обективност във взимането на решения. Рагусис поясни, че със запазване на ограничението свързано с броя на населението и издаването на лицензи, министерството може да разбуди духовете в сектора на шофьорите на камиони и цистерни за обществено ползване. Там тези ограничения бяха премахнати и Рагусис настоява, че е принципно морално задължение на правителството да пиложи същата практика за такситата. В противен случай не може да се говори за пазарна икономика, когато един сектор се ползва с повече предимства и държавни реверанси от друг.

Същото мнение се чу и от Брюксел, където не гледат с добро око на проектозакона. “Мога да отбележа, че Гърция се готви за избори, но все пак законът за такситата трябва да се преразгледа от надзорната тройка”, заяви Амадеу Алтафаз, който е говорител на комисаря по финансовите въпроси в съюза Оли Рен във връзка със съдържанието на законопроекта за такситата в Гърция.

Обществена тайна е, че синдикалният лидер на съюза на собствениците на таксита Тимиос Либеропулис е стар член на Нова Демокрация. Това бе и силният му коз в периода на непрестанните протести през лятото на 2010 и от части на 2011. Тогава той и неговите синдикалисти се изправиха срещу либерализацията, която ПАСОК страхливо се опитваше да прокара, като част от реформите за оздравяване на гръцката икономика. По това време столичното летище “Елефтерос Венизелос” и пристанището на Пирея бяха почти постоянно окупирани от рояци паркирани таксита, а туристите вървяха с километри, за да немрят транспорт. Законът трябва да бъде гласуван преди началото на май месец тази година и да е вече в действие след като новото правителство влезе в действие. Според гръцки анализатори все още има време да се реформира законовата рамка и да ограниченията да паднат. Дали това ще стане, все още не е известно. Нова Демокрация не иска да изгуби електората си, включително и таксиметровите шофьори, но надзорната тройка от друга страна вече не прави отстъпки.

 

Категории: ИкономикаПазари такси либерализация Гърция ограничения
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus