Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Либералното пространство в Гърция се обединява

03 Декември 2012 / 09:12:38  Анастасия Балездрова
1367 прочитания

В днешния гръцки парламент могат да бъдат открити почти всички политически тенденции: Десница и крайна десница, левица и крайна левица, комунисти и ксенофоби, които възхваляват нацизма.

Няма обаче партия, която да представлява политическия център и по-конкретно реформаторските сили в Гърция. Липсата им в парламента е повече от осезаема: Докато в страната се провеждат строги икономически мерки и броят на безработните е вече 1,5 милион души, реформите, които биха могли да вдигнат националната икономика на крака кретат. В същото време двама от тримата правителствени партньори Нова демокрация и ПАСОК продължават да „галят с перо” назначените от тях държавни служители в ущърб на всички останали.

Тази голяма дупка между силите на популизма в двете страни на политическия спектър целят да запушат политическите партии, движения и сдружения, които участваха в открития конгрес на либералната партия Драси.

„Навлизаме в нова епоха. Реформите са единственото ни светло бъдеще”, заяви в приветствието си към участниците заместник-председателката на партията Антигони Либераки. Тя ги призова да оставят настрани нещата, които ги разделят, да превърнат своята критика към днешното управление в убедителен политически глас и да обединят усилията си за създаването на „единен глас на реформаторския политически център”.

Преподавателката по икономика в университета Пандио подчерта, че е необходимо да се създаде национална програма за възстановяването на икономиката, която да се приложи след изтичането на меморандумите за икономическа помощ , както и на обща програма за провеждането на реформи.

В коментара си за неуспеха на Драси в три поредни изборни надпревари да влезе в парламента бившият председател на Драси Стефанос Манос определи гръцките гласоподаватели като „пристрастени към лъжата и корупцията”. Той призова всички реформаторски сили да обединят своите сили, „защото страната има нужда от тяхното съюзяване ”. „Нямаме никакво време пред себе си. Гърция е в опасност”, предупреди той.

В речите си представителите на различни политически формации представиха своите позиции по отношение на бъдещия политически съюз. Основните сред тях бяха провеждането на дълбоки реформи, промяна на конституцията, засилване на защитата на човешките права и личните свободи, широко участие на гражданите в определянето на политическите позиции, утвърждаването на нов политически език и създаването на „авариен” план за бъдещето на Гърция.

Представителят на лявоцентристката формация „Динамична Гърция” изрази убеждението си, че реформаторите в Гърция ще се обединят, но не в една-единствена партия. Други поставиха условия, но мнозинството подкрепи позицията, че нещата, които ги разделят не са и не би трябвало да бъдат водещи в един толкова тежък за Гърция момент.

Политиката на правителството, което „не застава твърдо зад реформите” и позицията на радикалната левица СИРИЗА, която води в социологическите проучвания бяха обект на отрицателни коментари.

От кича на лайфстайла преминахме в кича на революцията.Писателят Христо Хоменидис обобщи рязката промяна в гръцкото общество след разгара на кризата с израза: „От кича на лайфстайла преминахме в кича на революцията”.

Не по-малко критичен бе и незавимият евродепутат Теодорос Скилакакис: „За много дълго време живяхме под диктатурата на наглите, на привидно успешните и на лайфстайла. Време е другата Гърция да направи своята революция”.

„Не можем да искаме да ни повярват, само защото другите са по-лоши. Трябва да представим на хората политическите си позиции и да забравим разделението помежду си. Колко сме прогресивните и реформаторите в Гърция, за да си позволим да бъдем разделини?”, бе въпросът, който зададе на участниците младият Константинос Алексакос.

Показателен за непопулярността на либерализма и неолиберализма , които се смятат от много голяма част от гърците за нещо изключително лошо и порочно бе фактът, че те не присъстваха в речите на повечето представители.

Термините прозвучаха отчетливо в речите на двете евродепутатки от Алианса на либералите и демократите за Европа  Сесилия Вилстрьом и София ин’т Велд, които приветстваха създаването на единна либерална партия на гръцки език.

 

„Рамката е една: Политически либерализъм и държава – инспектор, но не играч”, резюмира с няколко думи целта бившият преподавател в университета Колумбия и днешен бизнес консултант Георгиос Прокопакис. За много дълго време живяхме под диктатурата на наглите, на привидно успешните и на лайфстайла. Време е другата Гърция да направи своята революция.

По отношение на ръководството на бъдещата партия също бяха предложени различни решения. В по-голямата си част участниците в конгреса бяха за разширено управление, а не концентриране на всички правомощия в една личност. „Но от момента, в който политическата ни система действа по тези правила, мисля че кметът на Солун Янис Бутарис е напълно подходящ да оглави партията”, предложи актьорът Андонис Кафедзопулос, който заяви, че ще участва в нея безусловно.

Ден по-късно и след дискусии в тематичните работни групи гръцките реформатори взеха репението да се обединят в една единна партия, която ще има за цел да защити европейското бъдеще на Гърция. Тя се очаква да бъде учредена след около 3 месеца, в рамките на които ще бъдат обработени нейният устав и програма. 

Категории: Политика либерали Драси открит конгрес нова политическа партия реформатори Стефанос Манос Антигони Либераки
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus