Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Лукас Пападимос: Избори на 6 май

11 Април 2012 / 17:04:15  GRReporter
990 прочитания

Изборите ще се проведат на 6-ти май, съобщи премиерът Лукас Пападимос по време на последното заседание на министерския съвет. Според конституцията следващият гръцки парламент ще започне работа на 17 май.

След това Лукас Пападимос се срещна с президента Каролос Папуляс, от когото поиска да разтури настоящия парламент и да обяви избори. Нито преди, нито след срещата не бяха направени официални изявления. 

В обръщението си към гръцкия народ Лукас Пападимос заяви, че приносът на неговия кабинет е значим. „През тези пет месеца стана ясно, че можем да си сътрудничим, да съчетаваме позициите си, където е необходимо, да загърбваме различията си и да приемаме решения за доброто на страната”. Той призна, че работата на правителството невинаги е протичала гладко, особено през първите два месеца.

Лукас Пападимос уточни, че през юни трябва да бъде внесена за гласуване в парламента Средносрочната програма за бюджетната стратегия на страната за периода 2013 – 2016. Той подчерта, че прилагането на новата икономическа програма и провеждането на жизненоважните за възстановяването на конкурентността реформи съществено важни за развитието на икономиката и оставането на Гърция в зоната на еврото.

В същото време в партиите кипи предизборна подготовка. Те вече започнаха да представят бюлетините със своите кандидати. Особено що се отнася до ПАСОК те ще бъдат доста подновени, поради това че водещи до вчера политически фигури, които бяха неотменна част от политическия живот в продължение на десетилетия заявиха, че няма да се кандидатират.

Изненадващ скок от ПАСОК към Нова демокрация направи спортната журналистка в държавната телевизия Ария Агаца. Тя се отдели от парламентарната група на социалистите преди няколко дни, без да обяви намеренията си. по същия лаконичен начин днес бе обявено присъединяването й към Нова демокрация. „На практика отиде в същата партия”, бе един от коментарите, които се чуха.

Лидерът на ЛАОС, Георгиос Карадзаферис приложи познатата си практика да привлича в партията си известни от медиите лица. Нов говорител на партията стана журналистът Георгиос Кирцос, известен досега за левите си убеждения. Заедно с него към ЛАОС се присъедини актрисата Вана Барба, също лява и дори комунистка в младежките си години, а по-късно член на ПАСОК. Тя дори бе избрана за общински съветник с бюлетината на партията в една от столичните общини преди години.

Лидетър на Демократичния алианс Дора Бакояни обяви кандидатурата на преподавателя от Икономическия университет Георгиос Битрос в основната бюлетина. В опита си да подсили либералния профил на партията тя обяви присъединяването на двама бивши председатели на Либералния алианс Фотис Перликос и Георгиос Сариянидис, както и на председателя на Центъра за либерални изследвания Димитрис Скалкос към нея.

„За нас това е много важна стъпка, защото в Демократичния алианс г-н Битрос ще може да си сътрудничи с ред други членове, които вярват в либералните възгледи и в нуждата от пазарна икономика”, каза Дора Бакояни и добави, че „Форумът за Гърция” ще се води от бившия министър Андреас Андрианопулос.

От своя страна Георгиос Битрос заяви, че Гърция има неизчерпаеми възможности и те очакват появата на една политическа сила, която ще създаде предпоставките за тяхното развитие.

„Една такава сила е Демократичният алианс”, посочи той, като в същото време призова всички либерални и реформистки сили в Гърция да се обединят с партията на Дора Бакояни.

„В този момент фрагментацията на либералите и личните стратегии не предоставят никакви възможности и са в полза само на консервативните сили”, каза той и изявлението му предизвика ред коментари за липсата на желание за предизборно сътрудничество между Демократичния алианс, партията на Стефанос Манос, Драси и други либерални формации, като партията „Пресъздай Гърция”

 

Категории: Политика избори Лукас Пападимос Каролос Папуляс
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus