Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Лукас Пападимос отрича връзка със списъка Лагард

17 Януари 2013 / 13:01:05  GRReporter
951 прочитания

Светкавична беше реакцията на бившия премиер Лукас Пападимос след като Независимите гърци и Златна зора официално заявиха, че искат да му потърсят наказателна отговорност по случая със списъка Лагард.

Министър-председателят от служебното правителство, което през миналата година уреди втория помощен пакет за Гърция и извърши голямото преструктуриране на външния дълг, прати в парламента писмени показани по случая, предава Нафтемборики. С тях Пападимос отрича да е бил информиран официално за въпросния списък по време на мандата си като премиер на Гърция и настоява, че няма отговорност за действията, които са били извършени в списъка с имената на гърците със сметки в швейцарския клон на HSBC.

Говорителят на Златна зора Илиас Касидярис настоява, че правителствата на Папандреу и Пападимос са имали възможност и дори са били задължени да оползотворят списъка Лагард. Могли са да преведат проверки и да установят дали средствата в банковите сметки на гръцките граждани в швейцарската HSBC са съответствали на техните приходи. След като не са го направили, трябва всички (Георгиос Папаконстантину, Георгиос Папандреу, Лукас Пападимос и Евангелос Венизелос) да отговарят пред специалната комисия.

Междувременно Димитрис Пападимулис от СИРИЗА обвини партиите в управление, че искат да създадат напрежение в депутатите на ПАСОК и Нова Демокрация и да ги накарат да гласуват за търсене на отговорност само от Георгиос Папаконстантину. Според СИРИЗА правителството се опитва да прикрие отговорността, която Евангелос Венизелос като наследник на Папакоснтантину в блокиране на разследването на лицата в списъка Лагард.

Евангелос Венизелос обвини от своя страна СИРИЗА в политическо лицемерие и безочие от трибуната на Народното събрание. Мнението на правителствената коалиция е, че неговото име се замесва в скандала само с цел да се разклати стабилността на държавното управление, а не за да се открие истината по случая. Фактите до момента сочат за основен заподозрян в нарушение Георгиос Папаконстантину, който има пряка връзка с лицата изтрити от първата версия на списъка с евентуалните данъчни престъпници. Засега няма нито преки, нито косвени доказателства за връзката на Венизелос с този случай, казват правителствените защитници.

Зои Константопулу също от СИРИЗА настоя, че Папаконстантину и Венизелос имат еднаква отговорност в задържането на USB-то с данните на гърците със сметки в чужбина. Според нея техните опитите да се скрие информацията, която подвижната памет съдържа е престъпление срещу данъкоплатците в страната. Радикалната левица настоява двамата политици да се разследват за измяна към държавата и за даване на лъжливи свидетелства пред парламентарната комисия за прозрачност и пред народа. 

“Страната ни е единствената, която не е получила едно евро от наличието на този списък, когато други държави са успели да вкарат милиони, дори милиарди евро от провеждането на проверки на средствата в банковите сметки от същия списък”, подчерта в речта си Константопулу. Тя настоя, че правителството прикрива отговорността на Евангелос Венизелос за престъпното му бездействие по отношение на данъчната некоректност и списъка Лагард.

Днешният лидер на ПАСОК побърза да отговори задочно на нападките на политическите си опоненти със съобщение в профила си в Туитър: “Нямаме нужда от закрила нито аз, нито ПАСОК. Нужда от закрила имат създателите на тази машинация”.

 

 

 

Категории: Политика списък Лагард Гърция гласуван дебати парламент
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus