Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

MSCI се готви да намали рейтинга на Атинската борса

21 Юни 2012 / 15:06:58  GRReporter
870 прочитания

MSCI Group (Morgan Stanley Capital International) предупреди, че ще намали рейтинга на Атинската борса до ниво на развиваща се страна. Ако това се случи ще предизвика прецедент, в който за първи път пазарът на страна от Европейския съюз ще получи статус на млада развиваща се икономика. След последователния срив на капитализацията на гръцки финансов пазар, местният индекс MSCI Greece Index (MXGR) отчита акциите на само две компании  - 3Е Кока Кола и държавната лотария ОПАП.

Фондовите оценки на индекса продължават да намаляват и започва да се приближават все повече до нивата на развиващите се пазари. Финансистите отбелязват, че индексът MSCI Greece е загубил 93% през последните пет години. “Пазарът вече е взел решение за гръцките финанси. MSCI просто прави неизбежното. В известен смисъл трябва да се създаде нова категория – изгърмели развити пазари”, казва председателят на Marketfield Asset Management Майкъл Шаоул, цитиран от businessweek.

По същата тема Вима съобщава, че най-вероятно Morgan Stanley ще направят обществено обсъждане за създаването на специална категория за Гърция случай. В докалда на инвестиционния колос MSCI се подчертава, че гръцките власти не са взели предвид повтарящите се забележки на международната инвестиционна общност за функционирането на пазара и не са успели да въведат нужните правила и практики в съответствие с променящите се стандарти на развитите страни. MSCI постави Атинската борса в нивото на развитите финансови пазари през 2001 с влизането на страната в еврозоната и намаляването на нейния рейтинг в рамките на валутния съюз ще е прецедент.

Междувременно след като стана ясно, че новият гръцки кабинет ще се закълне в четвъртък в седем часа вечерта, Атинската борса отново пое нагоре. Минути преди четири следобед основният индекс с вдигна с 1,54%, оборотът достигна почти 45 милиона евро.

Категории: ИкономикаПазари атинска борса криза Гърция Морган Стенлей
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus